Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на OpenAI Сам Алтман търси 7 трлн. долара за нов проект за чип с изкуствен интелект

Сам Алтман говори по време на събитие в Moscone West Convention Center в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, 16 ноември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман търси трилиони долари инвестиции за основен ремонт на глобалната полупроводникова индустрия, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Алтман отдавна говори за проблема с предлагането и търсенето на чипове с изкуствен интелект (ИИ, AI), които много AI гиганти ги искат, но няма достатъчно, като той смята, че това ограничава растежа на OpenAI. Той обмисля проект, който би увеличил глобалния капацитет за изграждане на чипове, според информация на финансово издание, в която се съобщава, че Алтман преговаря с различни инвеститори, включително правителството на Обединените арабски емирства.

Алтман може би трябва да събере между 5 и 7 трлн. долара за начинанието, посочва източници на "Уолстрийт джънръл".

В сряда Сам Алтман публикува в социалната медийна платформа "X", че OpenAI вярва, че "светът се нуждае от повече AI инфраструктура – фабричен капацитет, енергия, центрове за данни и т.н. – отколкото хората в момента планират да изградят". Той добави, че "изграждането на мащабна ИИ инфраструктура и устойчива верига на доставки е от решаващо значение за икономическата конкурентоспособност", като OpenAI ще се опита да помогне за това.

Новината следва някои противоречия относно някои от предишните начинания и инвестиции на Алтман в областта на чиповете, отбелязва бизнес телевизия CNBC.

Точно преди краткото отстраняване на Алтман като главен изпълнителен директор на OpenAI, според информации, той е търсил милиарди долари за ново и все още неформирано предприятие за чипове с кодово име "Tigris", което в крайна сметка да се конкурира с Nvidia, като за целта е пътувал до Близкия изток, за да събере пари от инвеститори.

През 2018 г. Алтман лично инвестира в стартиране на AI чипове, наречено Rain Neuromorphics, базирано близо до централата на OpenAI в Сан Франциско, а през 2019 г. OpenAI подписа писмо за намерение да похарчи 51 милиона долара за чиповете на Rain. През декември пък американските власти принудиха фирма за рисков капитал, подкрепяна от Saudi Aramco, да продаде своите дялове в Rain.

Компанията Nvidia беше най-големият "производител на пари" по време на бума с генеративния ИИ през изминалата година, като пазарната й капитализация се увеличи повече от три пъти през 2023 г. Графичните процесори на компанията или GPU захранват големите езикови модели, създадени от OpenAI, Alphabet, Мета и растящия брой от солидно финансирани стартиращи компании, всички се борят за парче от пая на генеративния ИИ.

В момента Nvidia контролира около 80% от този пазар на AI чипове с текуща пазарна капитализация от около 1,72 трлн. долара, което не е далеч от изпреварване на технологични гиганти като Amazon и Alphabet по пазарна капитализация.

Алтман вероятно се стреми да промени това.

През ноември 2022 г., когато стартира ChatGPT на OpenAI, компанията имаше ограничен брой графични процесори и капацитет и до голяма степен се смяташе за компания, която изгражда инструменти за разработчици и бизнеси, посочи през миналия ноевмри пред CNBC главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткап. Що се отнася до пускането на ChatGPT, Лайткап припомни, че Алтман е бил голям привърженик на тезата "просто да опитаме", като неговата теза е, че има нещо важно и лично в текстовото взаимодействие с моделите.

Ходът обаче се изплати, като ChatGPT счупи рекордите по това време като най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята и сега има повече от 100 милиона активни потребители седмично, заедно с повече от 92% от компаниите от класацията Fortune 500, използващи платформата, според OpenAI.

Миналия ноември бордът на OpenAI свали Алтман, което предизвика оставки или заплахи за оставки, включително отворено писмо, подписано от почти всички служители на OpenAI, и шумотевица от инвеститори, включително от Microsoft. След седмица Алтман се върна в компанията. Оттогава OpenAI обяви нов борд, включващ бившия съизпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър, бившия министър на финансите Лари Съмърс и главния изпълнителен директор на Quora Адам Д’Анджело. Microsoft пък получи позиция на наблюдател в борда без право на глас и компанията все още планира да добави още места.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна