Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Снимка: БГНЕС

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература". Изразеното мнение в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж скрийншота по-долу).

Публикацията с посочен автор Александър Урумов намира място не само във Фейсбук, но и в традиционни медии (виж тук и тук).


Твърдение: Научна конференция в Софийския университет превръща българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие

Двудневната научна конференция на тема "Леност и скука в българската литература" (виж програмата ѝ тук) се е провела на 3 и 4 февруари в Софийския университет "Климент Охридски". Организатори са Надежда Стоянова, доц. д-р по литература в Катедрата по българска литература в СУ и д-р Мария Русева и д-р Владимир Игнатов. Участват и лектори от други университети в страната, както и учени от 13 институции от България, Белгия, Германия, Полша и Чехия.

Провеждането на конференцията е обявено още юли месец на сайта на "Литература и техника", както и на сайта на Факултета по славянски филологии. Конференцията е без такса за участие и със свободен достъп, разказа пред БНР доц. д-р Надежда Стоянова и уточни:

"В заглавието на нашата конференция "леност" и "скука" в българската литература присъстват като съществителни имена, а не като определения. Тоест ние не даваме определение на българската литература, а формулираме научни проблеми, които задават определен тематичен изследователски фокус към българската литература".

"Категорично не е вярно, че нашата конференция представя българската литература като скучна, а напротив, ние два дни разсъждавахме върху това колко е интересна българската литература, дори когато говори за скучаещи и лениви герои. Българското литературознание, българските литературно-исторически разкази все още недостатъчно обхващат тематичната и интерпретативна ширина на българската литература и нашият академичен форум имаше идея точно да даде една такава перспектива към българската литература".

Заключение

Твърдението, че целта на научна конференция в Софийския университет на тема "Леност и скука в българската литература" е да превърне българската литература "в синоним на леност, скука, глупост и безумие“, е НЕВЯРНО. Пред БНР доц. д-р Надежда Стоянова, съорганизатор на конференцията, обясни, че целта е била да се зададе определен изследователски фокус към българската литература, която изобщо не е била определяна като "скучна" и "ленива". Подробна позиция на Надежда Стоянова е публикувана на сайта на проекта "Литература и техника". 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени