Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на радиото:

Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война

На световния ден на радиото ви срещаме с бургазлията Тома Шопов, чието хоби е да реставрира старинни радиоапарати. Най-ценните му експонати са от 30-те години на миналия век, когато е започнало радиоразпръскването в Европа. Притежава антики немско производство от Втората световна война, автентичен „Тесла“ и няколко бургаски апарата от фабриката „Тулан“.




„Тези апарати за времето си са разполагали с дълги, средни и къси вълни. Още УКВ-то не е било открито, не са се произвеждали апарати от преди Втората световна война с УКВ обхват. Тези апарати работят с допълнителна външна антена и заземяване, за да няма промишлени смущения в тях“, каза Тома Шопов.

Разказва, че се запалил по радиото още в ученическите си години, когато започнал да слуша рок музика и да търси чужди станции,  които я разпространяват.

„Музиката беше едно от нещата, които ме вълнуваха доста, може би и затова търсех апарати, с които мога да хвана западна музика, защото тогава нямаше възможност да се слуша много разнообразна музика. Тогава сърбите разпространяваха хубава музика, румънците имаха, а в късите вълни се хващаха и английски станции“, сподели колекционерът.

Днес, с реставрираните от него апарати, може да се хващат станции от цял свят.

„Вече в средните вълни са малко предавателите, радиостанциите работят много добре на къси и на дълги вълни. На дълги вълни се хващат румънски станции, българска няма и руски станции. А на къси вълни се хваща от целия свят. Аз съм хващал с този апарат и китайски и японски радиостанции. Интересно, че китайците имат дори едно предаване на български език“, разказва Тома Шопов.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл, а целия разговор с Тома Шопов, можете да видите във видеото:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени