Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сълзотворен газ и блокади срещу протестиращи фермери в Индия

Индийските власти издигнаха блокади, за да не позволят на фермерите да стигнат до столицата.
Снимка: АФП

Полицията в Северна Индия използва сълзотворен газ, за да спре марша на протестиращи фермери към Делхи, които искат минимални цени на зърното, предаде Би Би Си.

В столицата са издигнати телени огради, сложени са и циментови блокове, за да бъдат спрени недоволните земеделци.

Правителството се опасява от повторение на събитията от 2020 г., когато десетки загинаха в продължил година протест, приключил едва след като министри се съгласиха да отменят спорни закони в сектора.

Но 3 години по-късно фермерите казват, че други техни искания не са изпълнени.

Индийските фермери формират влиятелен блок от гласоподаватели и анализатори смятат, че правителството на премиера Нарендра Моди няма да иска да ги отблъсне. Партията му Бхаратия Джаната се стреми към трети последователен мандат на власт на парламентарните избори тази година.

Снимки от вторник показаха плътни облаци от сълзотворен газ, използвани за разпръскване на протестиращи край Амбала, на около 200 км от столицата. В понеделник полицаи използваха газ и на границата между щатите Харяна и Пенджаб.

Земеделците, повечето от Пенджаб, заявяват, че искат мирно да прекосят Харяна, за да стигнат до Делхи, но не им било разрешено, в резултат на което се стигнало до напрежение между полиция и протестиращи.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна