Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на годишната инфлация в САЩ през януари до 3,1%

Растежът на американска инфлация се забави през януари на годишна база до 3,1% от 3,4% в края на 2023 г., показват данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Прогнозите на икономисти и анализатори обаче бяха за по-рязко отслабване на инфлацията до 2,9 на сто, като днешните данни могат да поставят под въпрос пазарните очаквания, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите още през месец май.

Забавяне на инфлацията е в резултат на понижаване на енергийните цени с 4,6% спрямо година по-рано (след тяхно понижение с 2% през декември), като бензинът поевтинява с 6,4%, цените на комуналните услуги за тръбен газ се понижиха със 17,8%, а мазутът - с 14,2 на сто. В същото време продължава да има забавяне и при повишаването на цените на храните до 2,6% (от 2,7% месец по-рано), както и на цените на новите превозни средства до 0,7% (от 1,0% през декември), на транспортните услуги - до 9,5% (от 9,7%), докато цените на колите и камионите втора употреба се понижиха с 3,5% (след спад с 1,3% месец по-рано).

Графика на индекса на потребителски цени (CPI) на годишна база


На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през януари с 0,3% (най-силен ръст от 4 месеца насам), докато очакванията бяха за увеличение с 0,2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергията, пък се повиши през януари с 0,4% спрямо месец по-рано, докато растежът на основната инфлация на годишна база се забави до 3,9%, но при очаквания за спад до 3,7 на сто.

Днешните данни за инфлацията са подкрепа на очакванията, че Фед на САЩ ще започне да намалява лихвите през втората половина на годината, но не изглежда в подкрепа на пазарните прогнози за първо намаление още на заседанието през месец май.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени