Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Йелена Филипович-Стоянов: Каньонът на река Тара в Черна гора е най-голям в Европа

9
Н.Пр. Йелена Филипович-Стоянов

Какво знаем за Черна гора? Че е най-западната православна държава в Европа. Че граничи с Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия, Албания, а през Адриатическо море и с Италия. Прехвърляме през ума си градовете Подгорица, Котор, Будва… и май не се сещаме за повече. За да запълни липсата на задълбочени познания за близката балканска страна, "Покана за пътуване" гостува на временно управляващия посолството на Черна гора Йелена Филипович-Стоянов.


На доста добър български тя ни разказва за своята страна, но на мен ми се иска да добавя още малко информация за нея самата. Йелена има магистърска степен по международни отношения от Руския университет за дружба между народите. Очевидно там е оставила ярка следа, защото г-жа Филипович-Стоянов става първият чужденец, получил медал като студент на поколението, магистър на поколението и специална награда за изключителен принос в науката за дипломната си работа.


В разговора тя споделя какви са идеите на правителството на Черна гора за развитието на туризма – основно перо в икономиката на страната, за тайните места и вкусните тайни, с които гостите могат да поглезят небцето си. Оказва се ,че няма нужда да ходим до Америка, за да видим величествени скали – каньонът на река Тара е най-големият в Европа и втори по големина в света след Гранд каньон.


А на Адриатическото си крайбрежие Черна гора крие плаж със ситен бял пясък, като на Малдивите, и това е любимото място за летуване на Йелена Филипович-Стоянов.

Снимките и видеата са предоставени от посолството и Националната туристическа организация на Черна гора

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна