Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща стабилизация на британската годишна инфлация през януари на ниво от 4%

Британската годишна инфлация през януари стабилизира изненадващо на декемврийското ниво от 4,0% при очаквания за повишение до 4,2%, показват данни на официалната статистика на страната ONS.

Инфлацията във Великобритания нарасна през януари на годишна база с 4,0% след аналогично повишение през последния месец на 2023 г. и осреднени пазарни очаквания за известно ускоряване до 4,2%, след като през миналия ноември тя се забави рязко до 3,9% (най-слабото повишение на индекса на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство от септември 2021 г.).

На месечна база инфлацията през януари отслабна с цели 0,6% спрямо декември 2023 г., когато се повиши с 0,4 на сто.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


През януари беше отчетено рязко забавяне на ценовия растеж при храните и безалкохолните напитки (до 6,9% от 8% месец по-рано), както и на цените на мебелите и на стоките за дома (до 0,4% спрямо 2,5% през декември).

В същото време имаше забавяне на темпа на ценовия спад както за жилищата, така и за комуналните услуги (понижение с 2,1% след спад с 3,4% през предходния месец), главно поради по-слабо намаление на таксите за газ, електричество и транспорт (понижение с 0,3% след спад с 1,1% в края на 2023 г.).

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, пък стабилизира за трети пореден месец на ниво от 5,1% - най-ниската основна инфлация от януари 2022 г. насам.

Днешните данни сякаш не оправдават опасенията на Английската централна банка, че бързият ръст на заплащането на труда, който формира голяма част от инфлацията в сектора на услугите, може да добави още инфлационен натиск в британската икономика.

Трябва обаче да се има предвид, че инфлацията в сферата на услугите се ускори слабо през януари до 6,5% от 6,4% през декември 2023 г.

След оповестената по-ниска от очакваното инфлация за януари участниците на паричните пазари вече оценяват на около 72% вероятността за първо понижение на основната лихва на Английската централна банка с 25 базисни пункта на заседането през юни, след като преди днешните данни тази вероятност се оценяваше на едва около 40%.

Междувременно британският финансови министър Джереми Хънт  изрази оптимизъм относно последните данни за потребителските цени в Обединеното кралство, като отново подчерта, че планът на правителството за намаляване на инфлацията "работи".

"Инфлацията никога не пада по перфектна права линия, но планът ни работи. Постигнахме огромен напредък в намаляването на инфлацията от пика от 11%, а Централната банка на Англия прогнозира, че тя ще спадне до целевото ниво около 2% в рамките на няколко месеца", отбеляза Хънт.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна