Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаба икономическа експанзия в ЕС, България сред страните с най-добър растеж

Икономиката на еврозоната стагнира през четвъртото тримесечие на 2023 г., докато в целия ЕС нарасна с едва 0,1% спрямо предходните три месеца, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

В същото време БВП на България се повиши с 0,5% спрямо третото тримесечие, като едва четири други страни членки на ЕС отбелязаха през последното тримесечие на 2023 г. по-добра икономическа експанзия.

БВП на еврозоната остана на нивото от предходните три месеца, когато се сви с 0,1%, избягвайки "на косъм" навлизането в т.нар. "техническа рецесия" (две поредни тримесечия на отрицателен растеж). В рамките на целия ЕС пък БВП се повиши през периода октомври - декември 2023 г. с 0,1% след понижение с 0,1% през предходните три месеца.

Най-солиден растеж на тримесечна база през четвъртото тримесечие на миналата година отбеляза БВП на Словения (скок с 1,1%), следваната от Кипър и Португалия (растеж с по 0,8%), Испания (с 0,6%) и България (с 0,5%).

Най-голямо свиване пък отчита икономиката на Ирландия (спад с 0,7%), следваната от тези на Естония, Румъния и Финландия (понижения с по 0,4%), Германия и Литва (свиване на БВП с по 0,3%), като икономически спад през четвъртото тримесечие на 2023 г. отчетоха 6 от 27-те страни членки на съюза.

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната се повиши през последните три месеца на миналата година с 0,1%, а на целия ЕС нарасна с 0,3% след стагнация (както в еврозоната, така и в ЕС) през третото тримесечие.

БВП на България пък нарасна през четвъртото тримесечие на 2023 г. с 1,6% спрямо същия период година по-рано, като пет други членки на ЕС отбелязаха по-силен икономически растеж, водени от Словения (повишение с 2,6%), Кипър (с 2,3%), Португалия (с 2,2%) и Испания (с 2,0%).

В същото време броят на трудово заетите хора в ЕС и в частност в еврозоната се повиши през четвъртото тримесечие на 2023 г. с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,2%.

Спрямо година по-рано заетостта се увеличи в еврозоната с 1,3%, а в целия ЕС - с 1,2%, след аналогични повишения през третото тримесечие.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна