Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спадът на емисиите парникови газови в икономиката на България е един от най-големите в ЕС

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През третото тримесечие на 2023 г. емисиите на парникови газове в икономиката на ЕС се оценяват на 787 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид (CO2), като това представлява спад със 7,1% в сравнение със същото тримесечие на 2022 г., когато вредните емисии бяха оценени на 847 милиона тона. В същото време обаче БВП на ЕС остава стабилен, регистрирайки само малка вариация (понижение с 0,2% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на 2022 г.), показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

През третото тримесечие на 2023 г. икономическите сектори в съюза, отговорни за най-големите намаления на вредните емисии спрямо третото тримесечие на 2022 г., са доставката на електроенергия и газ (спад с 23,7%), домакинствата (понижение с 6,5%) и производството (с 4,9%).

През третото тримесечие на 2023 г. емисиите на парникови газове са намалели в 23 държави от ЕС в сравнение с третото тримесечие година по-рано, като най-голям спад е регистриран в Естония (с цели 30,7%), България (понижение с 18,6%) и Германия (с 12,2%), показва още данните на Евростат.

Трябва обаче да се има предвид, че през третото тримесечие единствено БВП на България е нараснал на годишна база (с 1,6%), докато в Естония е отчетено икономически спад с 3,0%, а в Германия - с 0,2 на сто.

В същото време увеличение на емисиите парникови газове е отчетено в икономиките на Малта (повишение със 7,7%), Кипър (с 3,7%), Латвия (с 3,4%) и Словакия (с 0,9%). Сред тези четири страни членки на ЕС в три обаче е регистрирано повишение на БВП - в Малта (със 7,1%), Кипър (с 2,5%) и Словакия (с 1,1%).

От другите 23 членки на ЕС, за които се смята, че са намалили вредните си емисии, в 11 е регистриран спад и на БВП (Ирландия, Естония, Австрия, Люксембург, Швеция, Финландия, Чехия, Нидерландия, Германия, Дания, Унгария). Италия запази своя БВП на същото ниво като през третото тримесечие на 2022 г., като същевременно намали своите емисии на парникови газове.

Останалите 11 държави от ЕС (Румъния, Хърватия, Гърция, Португалия, България, Белгия, Испания, Словения, Полша, Франция, Литва) се оценяват като успели да намалят емисиите, като същевременно са увеличили своя БВП.

Промяна на нивата на парникови емисии и на БВП в ЕС през третото тримесеиче на 2023 г.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна