Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SpaceX стартира успешно лунната мисия на компанията Intuitive Machines

Изстрелване на ракетата на SpaceX с лунната мисия на Intuitive Machines
Снимка: Ройтерс

В четвъртък SpaceX изстреля успешно ракетата Falcon 9 за лунната мисия IM-1 на компанията Intuitive Machines.

Ракетата излеят от стартовия комплекс 39A в космическия център "Кенеди" на Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса (NASA) във Флорида и беше част от инициативата на агенцията на NASA - Commercial Lunar Payload Services (CLPS) и кампанията Artemis с цел да се положат основите за мисии на астронавти и устойчиво човешко присъствие на Луната.

Спускаемият апарат Nova-C на Intuitive Machines, който носи шест полезни товара на NASA, състоящи се от научни и технологични инструменти, се очаква да кацне на лунната повърхност на 22 февруари и ще отбележи първото контролирано от САЩ кацане на Луната от 1972 г. насам.

Онлайн видео стрийминг на NASA-SpaceX показа на живо как двустепенната ракета Falcon 9 се издигна в тъмното небе над атлантическото крайбрежие на Флорида, следвана от огнено жълтеникава струя изгорели газове.

Около 48 минути след изстрелването беше показано, че спускаемият апарат с шест крака се освобождава от горната част на Falcon 9 на около 139 мили над Земята и се отдалечава по време на пътуването си до Луната.

"Отделянето на лунния спускаем апарат IM-1 Odysseus е потвърдено", заявиха от контрола на мисията.

Миг по-късно оперативния щаб на мисията в Хюстън получи първите си радиосигнали от "Одисей", когато спускаемият модул започна автоматизиран процес на захранване на своите системи и ориентиране в пространството, според коментатори на уебкаст.


Мисията следва три предишни неуспешни опита на частни компании да направят "меко" кацане на лунната повърхност – израелският спускаем апарат Beresheet през 2019 г.. японският iSpace миналия май и базираната в Питсбърг Astrobotic този януари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени