Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Глобалното нарастване на петролното търсене "губи импулс"

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в редовния си месечен доклад, че растежът на търсенето на петрол в световен мащаб "губи импулс", подчертавайки, че годишният растеж се е забавил от 2,8 млн. барела на ден през третото тримесечие на 2023 г. до 1,8 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие на миналата година.

МАЕ отдаде спада на търсенето на рязкото понижение в Китай, който е основен петролен вносител, и отбеляза, че темпът на растеж на петролното търсене се очаква да се забави до 1,2 милиона барела на ден през 2024 г.

Базираната в Париж организация също така отбеляза, че световното предлагане на петрол е намаляло рязко, спадайки с 1,4 млн. барела на ден през януари в резултат на съкращенията на добивите от страна на ОПЕК + и взрива в Арктика, който спря за известно време петролното производство в Северна Америка.

Въпреки това МАЕ очаква глобалното предлагане да нарасне с 1,7 млн. барела на ден през 2024 г. до рекордните 103,8 млн. барела, което да "засенчи" нарастването на търсенето, главно поради силното производство в Съединените щати, Бразилия, Гвиана и Канада. Това предполага, че петролният пазар може да се окаже на излишък през настоящата година.

Междувременно петролът поевтинява за втора поредна сесия на търговия, след като в сряда беше отчете солиден ръст на петролните складови запаси в САЩ през последната седмица с около 12 млн. барела на ден при пазарни очаквания за по-скромен растеж с 2,56 млн. барела.

Днешният доклад на МАЕ за възможен петролен излишък (по-голямо предлагане спрямо търсенето) също допринася за поевтиняването на важната енергийна суровина.

Към 13.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,92% към 80,85 долара за барел след вчерашно поевтиняване с 1,4%, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI - с 0,95% към 75,90 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Цените на суровия петрол все още не успяват да излязат през тази година от 10-доларовия ценови коридор, като на напрежението в Близкия изток и усилията на ОПЕК + да ограничи производството се противопоставят стабилните доставки от петролни сондажи извън картела и опасенията, че растежът на глобалното търсене ще се забави през 2024 г. Очаквания че лихвените проценти в САЩ могат да останат високи за по-дълго време, тъй като инфлацията отслабва по-бавно от очакваното, също помагат за ограничаване на всяко едно по-сериозно поскъпване на петрола. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна