Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри германски държавни фондове да предоставят 4,6 млрд. евро за водородни проекти

Европейската комисия одобри финансиране за около 4,6 млрд. евро от страна на германското правителство за 24 немски водородни проекти, тъй като най-голямата икономика в Европа залага на това гориво за целите на декарбонизацията, съобщи министерството на икономиката, предаде Ройтерс.

С обща цена от 8 млрд. евро, проектите, одобрени по така наречения "Важни проекти от общ европейски интерес" (IPCEI), ще се съсредоточат върху инфраструктурата за производство, транспорт и съхранение на зелен водород, за да направят горивото достъпно за промишлена употреба, добави министерството.

Като част от амбицията на Германия да стане въглеродно неутрална до 2045 г., Берлин разчита на зеления водород като енергиен източник за преодоляване на пропуските във възобновяемите енергийни източници и за замяна на изкопаемите горива в енергоемки сектори, които не могат да бъдат електрифицирани, като стоманодобивната и химическата промишленост.

Миналото лято германският кабинет одобри нова водородна стратегия, определяща насоки за производство на водород, транспортна инфраструктура и пазарни планове, а през ноември Берлин представи своите планове за основната водородна мрежа, която ще се простира на над 9700 км и ще струва около 20 милиарда евро до 2032 г., отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна