Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижаване на продажбите на дребно в САЩ през януари

През януари 2024 г. продажбите на дребно в САЩ се понижиха по-силно от очакваното, което може да подновите пазарните залози за по-скорошно начало на намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв.

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо през януари с 0,8% спрямо декември 2023 г., когато те нараснаха с 0,4% (низходяща ревизия от повишение с 0,6%), докато осреднените очаквания бяха за доста по-умерено свиване на търговията на дребно с 0,1%, показват последните данни на Департамента по търговия, публикувани в четвъртък.

Това е най-рязкото свиване на продажбите на дребно от март 2023 г. насам. Върху януарските данни негативно влияние вероятно оказаха серията зимни бури в редица части на САЩ.

По-солиден спад отбелязаха продажбите на строителни материали и градинско оборудване (понижение с 4,1%), в магазини за разни стоки (с 3%), на бензиностанции (с 1,7%), както и продажбите на автомобили и на части за тях (спад с 1,7%).

Продажбите се свиха и в магазините за лична хигиена и здраве (понижение с 1,1%), в магазините за електроника и електрически уреди (с 0,4%), както и при продажбите на дрехи (понижение с 0,2%).

В същото време има повишаване на продажбите с 1,5% в мебелните магазини, с 0,7% в заведенията за хранене и напитките и с 0,1% в магазините за храни и напитки.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се понижиха през януари с 0,6% след повишение с 0,2% през декември, а продажбите без тези на автомобили и бензин спаднаха с 0,5% след нарастване с 0,6% месец по-рано.

Продажбите на дребно, изключвайки тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се понижиха през януари с 0,4% спрямо декември, когато нараснаха с 0,6% (низходяща ревизия от повишение с 0,8%).

Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като днешните данни са предпоставка за слабо начало на годината за американската икономика.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна