Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария разследва евентуални нарушения на наложените руски санкции

Швейцарската прокуратура проучва възможни нарушения на санкциите на страната срещу Русия, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна, съобщиха в четвъртък от Главната прокуратура, съобщава Ройтерс.

Прокуратурата разговаря със служители от Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO), който наблюдава санкциите, и Националната служба за борба с прането на пари, преди да реши как да продължи.

"В момента се извършват различни разяснения. Официално разследване не е започнало", посочиха от прокуратурата, но отказаха да посочат колко случая се разглеждат или да дадат други подробности.

От SECO отказа коментар на информацията, отбелязва Ройтерс.

Агенцията напомня, че този месец Швейцария се съгласи да забрани вноса на руски диаманти в съответствие с последния кръг от санкции на Европейския съюз срещу Русия.

Берн се съгласи да приеме 12-ия кръг от санкции, въведени от ЕС през декември, както направи с всички предишни санкционни пакети от началото на руската инвазия в Украйна преди почти две години.

Въведени са забрани за внос и на други стоки, които генерират приходи за Русия, включително чугун и течен нефтен газ (горивен газ, който съдържа запалима смес от въглеводородни газове, по-специално пропан , n -бутан и изобутан).

Досега Швейцария е поставила 1422 лица и 291 организации в списъка си със санкции, блокирайки приблизително 7,7 милиарда швейцарски франка финансови активи, забранявайки достъпа до тях.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени