Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа е на прага на значителен ръст на батерийните инсталации за съхранение на енергия

Батерии за съхранение на енергия
Снимка: Ройтерс

Европа е на прага на значителен ръст на батерийните инсталации за съхранение на енергия, като очаква капацитетът на мрежата да скочи седем пъти до края на това десетилетие и да достигне общи инвестиционни възможности до 2050 г. на стойност 78 млрд. евро, се посочва в доклад на анализаторската компания Aurora Energy Research, оповестен тази седмица.

Като ключов фактор за внедряването на възобновяеми енергийни източници, има нагласи за огромно ускоряване до 2030 г. при изграждането на батерии за енергийно съхранение, според доклада на Aurora Energy Research за привлекателността на европейските пазари на батерии, който доклад разглежда 24 държави, за да определи кои предлагат най-атрактивните инвестиционни възможности за Батерийни системи за съхранение на енергия (БССЕ или BESS).

Aurora очаква инсталираният капацитет на БССЕ мрежата в Европа да скочи от 7,1 гигавата (GW) през третото тримесечие на 2023 г. до 51 гигавата до 2030 г. и след това до 98 гигавата до 2050 г.

Тзи допълнителен батериен капаците ще представляват сумарана инвестиционна възможност на стойност 78 млрд. евро (около 84 млрд. долара) до 2050 г., включително възможности за повторно захранване, отбеляза Aurora в своя доклад.

Според Aurora Великобритания, Италия и Ирландия ще бъдат лидери в инвестициите в батерийно мрежово съхранение на енергия, благодарение на солидни спредове, силна политическа подкрепа и заплащането на пазара за капацитет.

Обединеното кралство е най-атрактивният пазар в Европа, като разполага и с най-много инсталиран капацитет, както и най-много капацитет в тръбопроводи, каза Аврора.

Поредица от проекти за съхранение на енергия в Обединеното кралство скочи с две трети през последните 12 месеца, отбеляза в края на миналата година RenewableUK. Оперативният капацитет за съхранение на батерии е нараснал до 3,5 GW, а капацитетът на проекти в процес на изграждане е достигнал 3,8 GW, показва докладът EnergyPulse Energy Storage на RenewableUK. Одобрени са допълнителни 24,5 GW, като 27,4 GW са представени в системата за планиране, а 25,7 GW вече са в ранен етап на развитие, но все още не са представени.

Въпреки привлекателността на съхранението на енергия в батерии като средство за повече възобновяема електроенергия, "пазарите на батерии са предизвикателство за навигация и разработчиците и инвеститорите ще трябва да приемат сложността, за да осигурят категорични бизнес доказателства или да следят за схеми за обществена подкрепа, които могат да помогнат, за да бъде даден тласък на нововъзникващите пазари за съхранение", посочи Райън Александър, ръководител на изследванията "Европейски енергийни пазари" в Aurora Energy Research.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна