Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Красота в хаоса" – дебютен албум на Александра Иванова

"Естествените неща за мен са хората, с които мога да се идентифицирам. Хората, които имат стойност, и които са ми познати."

Музиката на австрийската пианистка от български произход Александра Иванова завладява с емоционалност и богатство от влияния, разкриващи многообразието и пъстротата на света около нас. Тя е родена и израснала в Австрия, пребивавала е във Франция, Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства. В момента Александра живее в Берлин. Завършила е класическо пиано в Австрия и джаз във Франция (Дижон, Париж), след което продължава обучението си при ливанско-американския пианист и композитор Тарек Ямани, който изиграва голяма роля за формирането ѝ като музикант.


Александра говори няколко езика, междувременно учи социални науки в престижния Институт за политически науки в Париж, но музиката спечелва любовта ѝ и Александра се завръща към пианото.

Първите си опити като композитор прави на 19 годишна възраст, а през 2021 записва дебютния си албум, с който открива различни културни гледни точки, изследва своята идентичност и се доверява на българските си корени. Продукцията се нарича "Beauty in Chaos" – "Красота в хаоса" и е записана с музикантите от триото на Александра – Никлас Лукасен (контрабас) и Нейтън От (ударни). Специално участие има певицата Лин Адиб. В средата на декември бе премиерата албума в прочутия виенски джаз клуб "Порги и Бес".

Снимки: ФС на Александра Иванова
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени