Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенската филхармония представя музикален проект в зала "България"

| Репортаж

При голям интерес премина концертът на Плевенската филхармония с авторска музика на Константин Костов, Ангел Заберски-син и Христо Йоцов. Музикалното събитие се състоя снощи в Плевен. Специално за концерта у нас е световноизвестният обоист Давид Валтер, който вдигна на крака публиката в зала "Катя Попова" с изпълнението Концерт за обой и оркестър на Христо Йоцов. Под диригентството Борислав Йоцов тази вечер музикалният проект ще бъде представен в зала "България" от 19 часа.

Концертът с авторска музика е посветен на 70-годишнината на Плевенската филхармония.

"За втора поредна година правим авторски концерти. Този тип концерти ще станат традиция", коментира директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски.

"Нещото, което съм мечтал да правя. Моята страст винаги е била да бъда вътре в такава нова музика, писана от прекрасни хора, докоснати не само от класическата музика, но и от джаза, от попа. Такива хора все повече се появяват и правят вси по-прекрасни неща, които могат да бъдат централни пиеси във всеки световен оркестър", отбелязва диригентът на концерта Борислав Йоцов.

Първият концерт снощи започна с музикален поздрав за рождения ден на Константин Костов. Пианистът е възпитаник на Музикалното училище в Плевен. Той изпълни като солист за първи път своя концерт за джаз пиано и оркестър. Костов изразява надежда Плевен да се превърне в музикален център за нови музикални послания.

Прозвуча и Концерт за обой и оркестър на композитора Христо Йоцов , написан за световноизвестния обоист Давид Валтер, който беше и солист.

"Много харесвам концерта, който Христо написа. Въпреки че не  е истински фолклор, през моите френски очи виждам много силен балкански акцент. Много ми харесва всяка музика, която има такива корени", споделя Валтер.

Снимки: Латинка Светозарова

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна