Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефани Кръстева-Павлова: И на сцената, и в живота винаги съм една и съща – Стефани

3
Снимка: БНР

"Вярвам, че когато си добър човек, държиш се чистосърдечно и се развиваш по начин, по който не осуетяваш развитието на някой друг, непременно ще успееш" – казва Стефани Кръстева-Павлова. Тя е живото доказателство, че когато Господ дава, дава щедро – в нея са събрани физическа и душевна красота, добро сърце и много талант! Представител на най-младата ни генерация певци, Стефани вече е доста търсена както за оперни роли, така и за участия в кантатно-ораториални и хорови произведения, а в началото на месец март ѝ предстои дебют и на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски" - София, в оперетата на Асен Карастоянов "Българи от старо време".

Родена е през 1994 година във Варна, завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов” със специалност "Класическо пеене". През 2017 завършва магистърска степен във Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по класическо пеене на проф. д-р Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. По време на обучението си в НМА Стефани участва в операта "Бастиен и Бастиена" от Моцарт, в "Сестра Анджелика" от Пучини, както и в детските опери от Цезар Кюи "Червената шапчица" и "Котаракът в чизми". Участва в детските спектакли на Софийската опера и балет.

Лауреат е на международния конкурс "Звезди на изкуството" във Варна, печели награди от Фестивала на руския класически и съвременен романс "Балканска Романсиада" и Международния младежки фестивал "Славянски звън". През 2016 участва във фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе. Следващата година дебютира на сцената на Държавна опера - Русе в ролята на Джилда от "Риголето" с диригент Георги Димитров. Активен участник е в първия майсторски клас на световноизвестния сопран Красимира Стоянова в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония" - 2017.

През февруари 2019 дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от "Евгений Онегин" на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта "Зографът Захарий" на Марин Големинов. Част е от Х международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", където има шанса да пее на една сцена с Красимира Стоянова. Примата става неин ментор в проекта "С усилия към звездите" на певицата Ина Кънчева и фондацията ѝ "Културни перспективи".

През 2020 Стефани Кръстева-Павлова участва в концерти с Държавния камерен оркестър в Жилина, Словакия. Получава покана от Софийската филхармония за изпълнение на "Стабат матер" от Перголези с диригент Славил Димитров, а няколко месеца по-късно отново с Националния оркестър изпълнява Симфония № 4 от Малер под диригентството на Саша Гьотцел. Солистка е и в празничното Коледно матине на Националния оркестър на 25 декември 2020 под палката на Найден Тодоров.

Стефани Кръстева-Павлова е номинирана за "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче", а през 2023 стана носител на III награда от Националния оперен конкурс "Стоян Попов" – Бургас.

В две поредни съботи – на 17 и 24 февруари от 11 часа – Стефани е специален гост в "Предаване без име". Не пропускайте срещата с талантливата млада певица, която ни допуска в интимния си свят и разказва откровено за своето семейство, за това как е срещнала любовта на живота си, за пътя си в изкуството и за онова, което ѝ дава опора и сили да се развива и да преследва мечтите си!

Част от разговора можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна