Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 4 - 18 февруари 2024

Адам Ондра
Снимка: Petr Chodura

Чехът Адам Ондра изкатери вероятно най-трудния от психическа гледна точка трад маршрут в света. Това е второ преминаване на линията “Bon Voyage” 9a (E12) trad на James Pearson. Категорията би следвало да значи, че всяко падане, въпреки осигуровките, може да е фатално. Маршрутът се намира във Франция, където Ондра е на катерачен трип и “отмята” 8с-та и 9а-та, както само той може. В социалните мрежи чехът уточни, че са му трябвали едва 3 дни работа по линията, която е с големи разстояния между осигуровките (рънаути) и много трудни движения, а тази комбинация изисква да бъдеш комплексен катерач. Ондра пояснява, че ако маршрутът е бил болтиран, е щял да бъде доста трудно 9а, а така, без болтове, е просто още по-ангажиращ. 
Адам Ондра има впечатляваща кариера и в състезателното, и в скалното катерене, но в случая ще припомня само, че е първият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория до момента - 9с. Професионален атлет, като провежда дневно по 3 или 4 тренировки, а досегът му до компютър, социални мрежи, имейли и прочие “офис” занимания е само веднъж дневно, в строго определен и кратък участък от време, за да може да се концентрира върху тренировките си. С останалите ангажименти, кореспонденция и логистика се занимава екипът му.

У нас
В края на месеца в София ще бъде официално открита най-голямата зала за катерене на Балканите. Тя заема площ от 1650 кв.м, а височината на стените е до 17 метра. Боулдър зоната е 730 кв.м. и има над 240 боулдъра. Толкова са и маршрутите за катерене с въже. През последните години спортното катерене става все по-популярно в Европа и отвъд океана, като в редица страни е залегнало като задължителен спорт в учебните програми, тъй като има комплексно въздействие върху физическото и психическото развитие. Като вече олимпийски спорт направи своя дебют на Олимпиадата в Токио през 2020 г., а 2 години по-рано, през 2018, беше “предпремиерата” му - по време на Младежките олимпийски игри в Аржентина. Там България беше представена от Петър Иванов, който зае престижното шесто място.
Тази година надеждите са в двете квалификации, за които се класираха Николай Русев и Александра Тоткова. Двамата ще се борят за място в Игрите в Париж това лято.

На среща с публиката в София алпинистите Тако Младенов и Мирко Бръмбаров ще разкажат за първото българско изкачване на емблематичната стена Наранхо де Булнес (Naranjo de Bulnes) в Испания, осъществено от тях миналия октомври. Стената, наричана европейския Ел Капитан, е висока 2519 м, варовик, с маршрути от 200 до 600 метра. Намира се в провинция Астурия. Линията, по която Младенов и Бръмбаров (АК "Млад дихател") се изкачват, се нарича "Cepeda" 420 м, категория 6+ по UIAA. Презентацията е на 27 февруари, в Полския културен институт в София, организатор - Банско филм фест.

А иначе традиционната кинопанорама "Ехо от Банско филм фест" също наближава и ще бъде на 5, 6 и 7 март. Тя включва филми с награди от последното издание на Международния фестивал за планинарско кино. Мястото на прожекциите отново ще бъде в Полския институт в София.
===
Екстремните спортове 4 - 10 февруари 2024

Отборът на България по фрирайд записа два подиума в състезанието в Алпбах, Австрия Open Faces Freeride, Alpbachtal 1*. Илияна Миховска зае трето място в сноуборд, жени, Росен Стратков - второ място в сноуборд, мъже, а Валентин Балов и Мартин Рошков - 5 и 6 място в ски, мъже.
"Илиана направи много добро спускане с две шифтита, 180-ка, козирка и много голям дроп, само че още в началото лош сняг я накара да загуби контрол и да докосне снега с ръка. Това я свали от сигурно първо място. Росен направи cab 180 от козирка в горната част, голям “скиорски” дроп от най-голямата скала, една тройка и няколко граба. Той напълно разгърна фристайл потенциала си на това събитие", написаха в социалните мрежи от отбора. Следващото българско участие е в Швейцария, в края на февруари.

При лошо време Никола Калистрин и Антония Григорова (и двамата от СК "АлПиринСки", Банско) победиха в поредното Държавно първенство в ски-алпинизма, в дисциплината "индивидуално". 

Велико Търново пък беше домакин на кръг от Купа “България” по спортно катерене за деца, девойки и юноши. Състезанието беше в дисциплината “боулдър”, а организатор - месният АК “Трапезица - 1957”. При най-големите - 18-19 години, първите места при девойките и юношите бяха заети, съответно, от Александра Тоткова и Николай Русев (и двамата от "НСА", София).
По-рано Николай Русев започна състезателния сезон с първо място на Mood Masters, боулдър среща в Полша. Там Русев, който е член и на националния отбор по спортно катерене, мери сили с над 150 участници. Неговата съотборничка Алекс Тоткова пък зае шестото място при жените.

Френският алпинист Бенжамин Ведрин започва подготовка за ново, и то голямо предизвикателство. Броени дни, след като с партньора си Лео Бийон изкатериха за 3 дни 3 големи северни стени в Алпите, Ведрин обяви, че иска през лятото да направи опит за скоростно изкачване на К2 - за 1 денонощие, без допълнителен кислород, а после да полети с парапланер от възможно най-виоската точка на върха. За плановете си той разказва пред изданието Explorersweb.
През 2022 г. французинът достига 8400 м височина, но преумората го принуждава да спре изкачването си, тъй като преди К2 Ведрин изкачва два пъти Броуд Пик за аклиматизация, като единия път прави това за 7 часа и 15 минути от Базовия лагер до върха. Тогава, при опита на К2 го спасяват други участници в експедиции като му подават кислород, той се съвзема и долита с парапланера си до Базовия лагер.
Най-бързото изкачване на К2 без допълнителен кислород е на французина Беноа Шаму (Benoit Chamoux), който в далечната 1986 г. успява да измине разстоянието от Базовия лагер до върха за 23 часа.

Испанецът Карлос Сория, известен с това, че продължава да прави опити да събере Хималайската корона, въпреки напредналата си възраст, отбеляза своя 85-и рожден ден и 70 години активно планинарство, което включва в различни периоди алпинизъм, скално и ледено катерене, ски-алпинизъм. В интервю за сп. Desnivel Сория заявява, че ще продължи да изкачва върхове според възможностите си. През 70-те години на миналия век той участва в първите испански експедиции в Хималаите, но първия си осемхилядник изкачва през 1990 г., на 51-годишна възраст - Нанга Парбат. На 12-ия си осемхиляндик, Анапурна, успява да се изкачи, когато е на 77 години. До завършването на Хималайската корона му остават 2 върха - Дхаулагири и Шиша Пангма, като на първия от тях испанецът има над 10 опита. Друго свидетелство за неговата упоритост е, че изкачва Манаслу 37 години след първия си опит - през 2010 г. В експедициите си Сориа ползва шерп и допълнителен кислород, с изключение на Макалу, до който стига сам и без кислороден апарат, на 69-годишна възраст. В интервюто за Desnivel испанецът изразява надежда, че ще се появят спонсори за евентуална нова експедиция до Дхаулагири, макар че той продължава да се възстановява след операция на коляното след последния си опит да изкачи този връх.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени