Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предупреждават за възможно наводняване с китайски стоки на международните пазари

Джей Шамбо, заместник-секретар на Министерството на финансите на САЩ по международните въпроси, който наскоро ръководи американска делегацията в Пекин, заяви пред "Файненшъл таймс", че Вашингтон е изразил загрижеността си пред Китай относно потенциалния план на Пекин да се справи с проблема с индустриалния свръхкапацитет чрез наводняване на международните пазари със своите стоки.

Официалният представител на Съединените щати също така потвърди ангажимента на страната да предприеме подходящи действия, ако подобен сценарий се осъществи. Шамбо подчерта основната загриженост на Вашингтон по отношение на дъмпинга на Пекин с модерни производствени стоки на световните пазари, включително електрически превозни средства, слънчеви панели и литиево-йонни батерии, отбелязва финансово издание.

Миналия месец Американската търговска камара в Китай предупреди, че проблемът с индустриалния свръхкапацитет на Пекин е "постоянен и ще остане в сила", подчертавайки риска Китай да наводни чуждестранните пазари със стоки на ниски цени, ако вътрешното търсене в азиатска държава не се разшири достатъчно.

През миналия октомври Европейският съюз вече започна антисубсидийно разследване на вноса на китайски електрически превозни.

Китайските власти пък заявиха преди време, че ще насърчат индустрията за нови енергийни превозни средства (EV индустрията) да реагира "активно" на ограниченията за външна търговия и да си сътрудничи с чуждестранни фирми на фона на европейско разследване на китайските субсидии за сектора.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна