Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хутите твърдят за "катастрофални" щети по британски кораб, плаващ със стоки от ОАЕ за България

Снимка: Ройтерс

Йеменските хути заявиха в понеделник, че са причинили "катастрофални" щети на британски кораб в Аденския залив, което може да доведе до потъването му и принуждавайки екипажа да напусне кораба, съобщава Ройтерс и "Файненшъл таймс".

По-рано днес Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи, че е получила информации за инцидент и че целият екипаж е в безопасност, след като е напуснал регистрирания във Великобритания кораб Rubymar, плаващ под флага на Белиз и превозващ товари от Обединените арабски емирства за България.

Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) каза по-рано в понеделник, че корабът се е насочил на север по време на пътуването си от Хор Факкан в Обединените арабски емирства до Варна, България, когато е била извършена атаката.

Екипажът е в безопасност, се посочва в изявление на военния говорител на хутите Яхя Сареа, предаде Ройтерс. Хутите също така са свалили американски дрон в пристанищния град Ходейда, каза още той.

"Корабът беше сериозно ударен, което го накара да спре напълно. В резултат на обширните щети, които корабът претърпя, сега има риск да потъне в Аденския залив", заяви Сареа.

Ударите по Rubymar, сравнително малък товарен кораб, са засегнати машинното отделение на кораба и предната му част, каза за Блумбърг служител на компанията GMZ Ship Management Co. в Ливан, оперираща плавателното средство. Няма съобщения за наранявания на екипажа, които са откарани в Джибути, каза още служителят.

Атаката, която е била проведена от подкрепяните от Иран бунтовници късно в неделя, само подчертава продължаващата заплаха от хутите въпреки неотдавнашното затишие в резултат на атаките на САЩ и Обединеното кралство срещу обекти на йеменската групировка за изстрелване на ракети.

Атаката е дошла само часове, след като централното военно командване на САЩ заяви, че за първи път е идентифицирало дрон-подводница сред военния арсенал на хутите. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени