Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивна карта показва местата на паметта за св. Кирил и Методий

Св. Кирил и св. Методий – стенопис (1849 г.), Захарий Зограф, Преображенски манастир

Картата е част от продукцията на учените от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките в последователните им усилия да направят видими за широката публика изследванията и постиженията в изучаването на огромното като въздействие и обхват дело на славянските първоучители върху културната история на европейските народи. Тя показва подлежащите на локализация места на паметта, представени в сборника "Кирило-методиевските места на паметта в българската култура".

Сборникът е резултат от работата на българските учени по проект, допринасящ за изграждането на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий", който е част от виртуалния клъстер "Кирилометодикон".

Многобройни са материалните и нематериалните културни обекти, свързани с паметта за светите братя, които са неотменна част от духовния живот, всекидневния бит и националната ни идентичност. Писмени паметници, изображения, произведения на изкуствата, наименования на храмове, училища и културни институции и пр. разказват една история, която продължава и която заслужава да бъде позната и почетена от съвремието.

В по-далечна, но осъществима перспектива е и реалното активизиране на кирило-методиевските места на паметта като културно-туристически маршрути със стопански принос.

Сцени от живота и дейността на св. Кирил и св. Методий – стенопис (1864 г.),  Алекси Атанасов и Георги Данчов-Зографина, църква „Св. Неделя“, Араповски манастир,  до село Златовръх, Асеновградско

В предаването "За думите" в навечерието на 14 февруари, Успение Кирилово, разговаряхме с проф. Славия Бърлиева и доц. Ива Трифонова от Кирило-Методиевския научен център.

Чуйте записа в звуковия файл

Снимки: .kmnc.bg
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна