Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Русия ще изпълни договорените от ОПЕК + квоти за февруари

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия възнамерява да изпълни договорените в рамките на ОПЕК + петролни квоти през февруари въпреки производствения спад в петролните рафинерии, заяви вицепремиерът Александър Новак, предаде Ройтерс, цитирайки руската държавна информационна агенция ТАСС.

Новак също така разкри по време на презентация за Деня на енергетиката в рамките на форум "Русия", че инвестициите на страната в петролната индустрия възлизат годишно на близо 2 трилиона рубли (около 21,6 милиарда долара).

"След въвеждането на санкциите обемът на износа на петрол и петролни продукти беше преориентиран към нови пазари", отбеляза той, добавяйки, че Русия е увеличила дела на износа на петрол и петролни продукти към т. нар. "приятелски държави" съответно до 86% и до 84% през 2023 г.

В друго изявление по време на форума Николай Шулгинов, ръководител на Министерството на енергетиката на Русия, каза, че предварителната цел на Русия за производство на нефт и газ за 2024 г. е 523 милиона тона петрол и 667 милиарда кубически метра природен газ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна