Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nvidia детронира Tesla като най-търгуваната компания на Уолстрийт

Производителят на чипове Nvidia изпревари Tesla, превръщайки се в компанията, чиито акции са най-търгуваните на Уолстрийт. По-рано този месец Nvidia се превърна и в третата компанията по пазара капитализация в САЩ, доказвайки как очакванията, свързани с изкуствения интелект, са се превърнали в централна тема за инвеститорите, предаде Ройтерс.

Прекомерното представяне на акциите на Nvidia в ежедневната борсова търговия обаче може да направи инвеститорите по-уязвими, ако ръстът на приходите на производителя на чипове не успее да отговори на високите пазарни очаквания и това да доведе до спиране на възходящото ценово рали на компанията на Уолстрийт, подхранвано от еуфорията около ИИ (AI).

Тримесечният отчет на производителя на чипове от Санта Клара, Калифорния, който трябва да бъде представен в сряда, ще бъде едно от най-следените събития на Уолстрийт тази седмица. Някои анализатори и икономисти смятат, че всичко по-различно от един очаква силен финансов доклад, може да обърне това ценово рали, което провокира скок на акциите на Nvidia с цели 47% от началото на 2024 г. насам.

Графика на Nvidia (цена на акция в долари)


През последните 30 сесии на търговия на Уолстрийт акции на Nvidia на стойност около 30 млрд. долара сменяха притежателите си на осреднена дневна база, изпреварвайки производителя на електрически автомобили на Илон Мъск, след като среднодневната търговия на акции на Tesla за същия период беше за около 22 млрд. долара.

От 2020 г. насам Tesla доминираше ежедневната борсова търговия в САЩ, според данни на LSEG, като оборотът (цената на една акция, умножена по броя на обменените акции) достигна връх от над 35 милиарда долара няколко пъти през последните години.

В края на миналата работна седмица комбинираната търговия на акции на Nvidia и Super Micro Computer, друга компания, която се възползва от бума на ИИ, съставляваше над 40% от целия оборот на 10-те най-търгувани акции в САЩ, включително тези на Tesla, Meta Platforms, Apple, Amazon и Microsoft.

Тези изключително високият оборот на акциите, свързани с ИИ, обаче предполагат, че инвеститорите на дребно и търговците, използващи алгоритми, движат нагоре цените на акциите въз основа на набрания импулс, а не на фундаментални фактори, като очакванията за бъдещ ръст на приходите.

Super Micro, която продава на Nvidia сървърни компоненти, свързани с изкуствен интелект, вече утрои цената си (пазарната капитализация) до 45 млрд. долара през първите седмици на 2024 г. Акциите на компанията обаче се сринаха с около 20% от рекордните върхове по време на петъчната търговия, след като банката Wells Fargo започна да покрива акции с рейтинг с еднаква тежест, заявявайки, че оценката ѝ вече отчита "солиден ръст".

Трябва да се има предвид, че Nvidia контролира около 80% от пазара на чипове с ИИ от висок клас, а миналата седмица нейната пазарна капитализация засенчи поотделно тези на Amazon и Alphabet, за да я направи третата най-високо оценана компания на Уолстрийт след Microsoft и Apple.

Пазарната капитализация на Nvidia на американския фондов пазар скочи до 1,8 трлн. долара от 540 млрд. долара точно преди година.

Междувременно акциите на Tesla се сринаха с 20% от началото на 2024 г. досега, тъй като компанията се бори със слабото търсене на своите електрически автомобили и нарастващата конкуренция в сектора.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени