Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът се търгува близо до триседмични върхове

Петролните фючърси се търгува близо до тримесечните върхове, достигнати през последните дни, тъй като повишеното геополитическо напрежение в Близкия изток продължава да поражда опасения за доставките.

Вчера стана ясно, че бунтовническата групировка Хути в Йемен извърши нови нападения по корабоплаването в Червено море и протока Баб ал-Мандаб, като от петък насам най-малко още четири кораба бяха ударени от нейни дронове или ракети. Екипажът на кораба Rubymar го напусна след атаката в неделя вечерта, първата подобна евакуация, откакто базираната в Йемен група започна да атакува кораби в края на миналата година.

Инвеститорите също така приветстваха силните данни за пътуванията в най-големия вносител на суров петрол Китай по време на празнуването на Лунната Нова година, като тези данни надхвърлиха нивата преди коронавирусната пандемия.

Към 16.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се търгуват към 83,30 долара за барел, - малко под триседмичните върхове около 83,60 долара, достигнати в края на миналата и началото на настоящата седмица - точно под важните ценови върхове около 84,17/84,22 долара за барел от 30 ноември 2023г. и от 29 януари 2024 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI се търгуват малко над 78 долара за барел - малко под ценовия връх от края на януари около 79 долара за барел.

Петролните фючърси като цяло продължават да се търгуват в тесния ценови диапазон от 10 долара от началото на 2024 г. на фона от една страна на признаците за слабо търсене - най-вече от най-големия вносител Китай, и от друга страна с оглед на геополитическото напрежение (най-вече в Близкия изток) и усилията на картела ОПЕК + да намали добива.

Според повечето анализатори засега пазарът е в режим на изчакване, като следващото нещо, за което търговците ще следят, е какво ще реши ОПЕК + на поредната си среща относно производствената политика.

В началото на март ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, известни като ОПЕК +, ще решават дали да удължат договореното съкращаване на производството и през второто тримесечие на годината.

Междувременно Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди в месечния си доклад, публикуван миналата седмица, че глобалното търсене на петрол губи сила на фона на очакванията, че възобновяемата енергия ще измести използването на изкопаеми горива. По-силните от очакваното данни за инфлацията в САЩ и реториката на членове на Федералния резерв пък попариха надеждите за предсрочни намаления на лихвените проценти от страна на Фед, което на този етап предотвратява едно по-рязко поскъпване на петрола.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени