Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск: Първият пациент с имплантиран чип на Neuralink може да управлява компютърна мишка чрез мисълта

Компанията Neuralink за мозъчни импланти
Снимка: Алами/Ройтерс

Пациентът, който преди време беше имплантиран с мозъчната технология на компанията Neuralink, вече може да управлява компютърна мишка само с мисълта си, обяви основателят на компанията Илон Мъск, предаде CNBC.

"Пациентът изглежда се е възстановил напълно без вредните ефекти, за които имаме представа, и е в състояние да контролира мишката, да движи мишката по екрана само с мисълта си", посочи Мъск в в социалната медийна платформа "Х".

Neuralink е стартъпът на милиардера, който заявява, че е разработил мозъчен имплант, предназначен да помогне на хората да използват техните невронни сигнали, за да контролират външни технологии. Компанията има за цел да възстанови загубени способности като зрение, двигателна функция и реч.

На този етап от Neuralink не коментират информацията, предоставена от Мъск, отбелязва CNBC.

Neuralink имплантира своето устройство в човек за пръв път през януари, като компанията използва робот, за да имплантира устройството в мозъка на пациента.

Мъск, който е и главен изпълнителен директор на Tesla, каза, че Neuralink се опитва да постигне "колкото е възможно повече натискания на бутони само с мисълта" от страна на пациента. Той каза, че това може да включва преместване на компютърната мишка нагоре и надолу, за да се плъзне нейния показалец на екрана.

Neuralink започна да набира пациенти за първото си клинично изпитване при хора през есента, след като получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да проведе проучването през май, според публикация в блог.

Клиничното изпитване при хора бележи само една стъпка по пътя на Neuralink към комерсиализация. Компаниите за медицински изделия трябва да преминат през няколко кръга на интензивно събиране на данни за безопасност и тестване, преди да осигурят окончателно одобрение от FDA.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени