Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Мартин Божанов не е бил защитен свидетел

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Вече извърших проверка в Министерството на правосъдието относно твърденията дали Мартин Божанов е бил някакъв защитен свидетел, дали е ползвал защита - след проверката категорично мога да кажа, че не е установено той да е бил защитен свидетел и да е получавал охрана и защита. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването „Още от деня“ по Българската национална телевизия за казуса с Мартин Божанов, известен с прякор „Нотариуса“. 

Дали е бил сътрудник на други институции извън Министерството на правосъдието, трябва да установяват те със съответните проверки, посочи Славов и допълни, че в правосъдното министерство ще се извърши проверка и за достъпа на Божанов до спецсъда и до спецпрокуратурата. 

Правосъдният министър смята, че твърде дълго съдии, прокурори и следователи са били изнудвани, като някои от тях са участвали в тези мрежи на влияние. „На това трябва да бъде сложен край, ако искаме да сме нормална правова държава“, подчерта Атанас Славов.

Министерството на правосъдието отговаря за законодателството и за охраната на съдебната власт, на съдебните сгради и на съдиите, които са се осмелили да говорят. За съжаление, Министерството на правосъдието няма оперативни, разследващи функции, отговор Славов на въпрос как се чувства един министър на правосъдието в държава, в която правосъдие се е раздавало паралелно от други хора чрез натиск и изнудване. „Моята роля е да настоявам за обективно, пълно, всестранно разследване, да призовавам органите да си изпълняват функциите“, заяви министърът.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна