Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън на трудна визита в Бразилия и Аржентина

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън
Снимка: АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън замина на 20 февруари на първото си пътуване до Бразилия, дни след като президентът Луис Инасио Лула да Силва разгневи Израел, сравнявайки кампанията му в Газа с Холокоста, предава АФП.

Блинкън ще започне в Бразилия и ще отиде в Рио де Жанейро за срещата на върха на Групата на 20-те, след което ще спре в Аржентина, където ще се срещне с новия президент Хавиер Милей.

За висшия американски дипломат закъснялото първо пътуване до латиноамериканските сили се разглеждаше като възможност за изграждане на връзки с двама ключови лидери, в почивка от изтощителните му пътувания в Близкия изток.

Но сътресенията, обхванали този регион, неочаквано ще го последват в Латинска Америка, след като Лула, непосредствено след обявяването на срещата си с Блинкен, остро осъди бойните действия на Израел в Газа.

78-годишният ляв ветеран, който пътува до Етиопия за срещата на върха на Африканския съюз, заяви, че това, което се случва в ивицата Газа, "не е война, а геноцид".

"Това, което се случва в ивицата Газа с палестинския народ, не се е случвало в нито един друг момент от историята. Всъщност се е случвало: когато Хитлер решава да избие евреите", заяви Лула.

Сравнението възмути Израел, който обяви Лула за "персона нон грата", а министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че бразилският президент е "преминал червена линия".

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви за забележките на Лула: "Очевидно не сме съгласни с тези коментари".

"Съвсем ясно заявихме, че не смятаме, че в Газа е имало геноцид", каза Милър пред репортери във вторник.

Войната започна на 7 октомври, когато "Хамас" предприе безпрецедентна атака, в резултат на която в южната част на Израел загинаха около 1160 души, предимно цивилни, според официални израелски данни, цитирани от АФП.

Бойците на "Хамас" също така взеха около 250 заложници - 130 от тях остават в Газа, включително 30, за които се предполага, че са мъртви, според Израел.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна