Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

19
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко населени места редовно посрещат гости, в т.ч. от Германия, Великобритания, Нидерландия, вкл. от далечните Япония и Корея. Хората идват заради природата и … изкушенията за небцето.


За мнозина Смилян е земен рай, защото освен с кристалния въздух и красивите пейзажи, селото ги грабва с домашните родопски ястия. Като се започне с фасула, който е неотменна част от смилянската трапеза.

А какво да кажем за превъзходните сирена местно производство, които се изнасят в цял свят? В селската мандра ще дегустирате традиционни родопски млечни продукти, ще видите как родопчани открай време преработват млякото, как ръчно избиват маслото, как правят всякакви сирена и извара и пр. "В района на поречието се предлагат и дегустации на традиционна храна, но в модерна интерпретация или т.нар. гурме туризъм", казва Илия Годев от Посетителски информационен център – Смилян.


Цяла поредица от потайни природни кътчета, пещери и дълбоки пропасти в околностите разпалват фантазията на пътешественици и приключенци.

Най-популярната и леснодостъпна е пещерата "Ухловица". Тя е известна с красивите си подземни образувания и е включена в списъка на 100-те Национални туристически обекта. Останалите пещери по поречието на Горна Арда са необлагородени и за да ги посетите, следва да се обърнете към местните приключенски клубове, препоръчва Илия Годев.


"Сред безспорните атракции е пещерната система "Голубовица", която е с подземна река. Туристите могат да плават с лодка под земята, да се насладят на полет с алпийски тролей близо до входа й или да изпробват уменията си по скално катерене по маршрута "Виа ферата". От туристическо дружество "Крепостта Могилица" осигуряват водачите за две малки пещери. Едната е пещера Надарска, за която ви е необходимо специализирано пещерно оборудване и осветление, а втората е пещера Типицето или Типица, известна с това, че в нея са открити останки от кости на праисторическа пещерна мечка. Много интересна е проходната пещера край село Кошница. Върху свода й има останки от тракийска и антична крепост Калето. В пещерата се предлага и друга атракция – местният клуб по екстремен туризъм и спелеология "Мурсалица" организира полет с алпийско махало” – разказва Илия Годев пред Радио България.


Докато се люлеете, седнали на алпийска седалка, прикрепена с въже за 40-метровия пещерен свод, пред замаяния ви поглед се разгръща неповторима гледка към сгушеното в котловината село Кошница. Илия Годев ни препоръчва да се разходим и до родопския връх Ком, висок 1569 м. (да не се бърка с вр. Комнад Берковица), в чийто нозе се  сгушило село Сивино.

"Изгледът от вр. Ком е много красив и предлага невероятна панорама към българската и гръцката част на Родопите. На юг от върха можете да минете през защитената местност "Ливадите", където от втората половина на юни до началото на юли, ще се насладите на цъфтежа на голямо находище на красивия родопски ендемит – Lilium rhodopeum или родопски крем. 


И, разбира се, не трябва да пропускаме река Арда и нейните извори, до които може да стигнете с офроуд джипове, организирани от водачи в селата Могилица и Арда или пеш, за да се насладите на панорамата, растенията и звуците на горските птици и животни" – каза в заключение Илия Годев.

Вижте още: 

Снимки: facebook.com/kreposttamogilitsa, facebook.com/SmilyanVisitorCenter, hodih.com, Радостина Чернокова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени