Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лена Бориславова за меморандума: Не разбирам свръхреакцията на ГЕРБ!

Снимка: bTV
Чуй новината! Чуй новината:

Лена Бориславова обяви, че не разбира на какво се дължи свръхреакцията на ГЕРБ към предложения от ПП-ДБ управленски меморандум.

ПП-ДБ предлага на ГЕРБ-СДС меморандум, ако няма съгласие - избори

"Меморандумът, който предлагаме, е покана за преговори, а не ултиматум - поканихме ги на разговори върху конкретна преговорна рамка. Още в първите 10 реда на меморандума е записано, че това е предложение за преговори", настоя тя пред bTV.

Спрямо ротацията и това дали сегашният премиер Николай Денков би могъл да бъде добър външен министър, Бориславова посочи, че несъмнено щом академикът е бил подходящ за премиер, то той ще бъде и компетентен на мястото на Мария Габриел.

Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум

Според нея отиването на избори в момента е неподходящо, защото тези проблеми няма да намерят своето решение.

"И след изборите те отново ще седят на масата... Така че някой трябва да седне и да говори как се решават. В този смисъл ние протягаме ръка към колегите от ГЕРБ, това не е ултиматум. Ако на тях не им харесва този документ, както е оформен, ние сме склонни да има друг документ, да има преговорни групи, да седнем и да говорим, но ротацията идва и ние не можем да продължаваме да се подкрепяме без ясни ангажименти", коментира Лена Бориславова.

По думите й има два големи проблема, които трябва да бъдат решени – избирането на шефовете на регулатори, както и проблемите в съдебната система.

"Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали искат плаващи мнозинства, дали в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана с КС, дали стоят зад идеята си делението да бъде 1/3 за ДПС и после 1/3 за ГЕРБ", уточни Бориславова.

Мартин Димитров: Проблемът на ГЕРБ е, че ДПС го няма в меморандума

"Виждаме как работят тези регулатори. Пепи Еврото и Марто Нотариуса са еманация на този процес – регулаторите са избирани с вътрешнопартийни уговорки в едни кабинети. Този процес не може да продължава по този начин", допълни още тя.

Бориславова за пореден път бе категорична, че от "Продължаваме промяната" не поставят ултиматум, а канят на преговори за механизъм, за който настояват от месеци наред.

На въпрос какво мисли за срещата между Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори така: "Тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво си говорят. Мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие".

Лена Бориславова настоя, че регулаторите трябва да бъдат категорично независими.

Марая Цветкова: Възможността за избори 2 в 1 нараства все повече

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна