Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубове по таекуондо се обединиха в борбата срещу насилието

Международен проект по програма Еразъм (ERASMUS2027) с абревиатура МеТае обединява клубове от Гърция и България в благородната цел да се бори срещу насилието, базирано на пола, както и да насочи вниманието на обществото към превенцията и разрешаването на случаи на дискриминация. Северната гръцка федерация (North Hellenic Taekwondo Union, NHTU/ E.TA.B.E.) ръководи проекта, а ТК Херея от България и ITML (Information Technology for Market Leadership) от Гърция участват като партньорски организации. Основната цел на MeTae е да подкрепи (1) подобряването на социалното участие и приобщаване на младите (14-25-годишни) жени, (2) равенството на жените и мъжете в спортните дейности и (3) насърчаването на положителните ценности в спорта чрез участие в тренировъчни дейности по таекуондо. Физическото овладяване на техниките за ритане и самозащита в традиционното обучение по бойни изкуства е балансирано с не по-малко важния аспект на психическата дисциплина и формирането на характера. Накратко, истинският майстор на традиционните бойни изкуства се стреми да се превърне в по-добър човек, докато практикува бойното изкуство таекуондо.

Основните действия по проекта са следните:

- Оценка на потребностите от обучение на треньорите и членовете на спортните организации (общо 60, по 30 от всяка държава, бяха призовани да отговорят на въпросник, а получените резултати бяха обобщени и анализирани в План за действие);

- Създаване на механизъм и назначаване на отговорник за случаите на злоупотреба;

- Изготвяне на ръководство за организациите, с което да се консултират;

- Обучение на 150 млади състезатели по таекуондо;

-Разпространение на получените резултати по време на различни спортни събития.

Тези действия целят да екстраполират верижните реакции към други спортни организации, които желаят да се борят с неравенството между половете. Поради тази причина методологиите и инструментите са достъпни, отворени и свободни за използване от всяка друга заинтересована организация. Преки бенефициенти: треньори, инструктори и спортисти (жени на възраст 14-25 години). Косвени: широката общественост и родители.

Като застъпници за положителна промяна, партньорските организации от МеТае поемат инициативата да разгледат един важен проблем в областта на таекуондото - насилието, основано на пола. Екипите на E.TA.B.E., ТК Херея и ITML се ангажират със спортисти и треньори, предоставяйки ценни идеи и стратегии за създаване на по-безопасна и приобщаваща среда за всички, които участват в спорта.

Инициативите и програмите по проекта МеТае можете да следите на фейсбук страницата на проекта: https://www.facebook.com/MeTaeErasmusPlus


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна