Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха над 500 нови санкционни мерки срещу Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък, че Вашингтон ще въведе повече от 500 нови санкции, насочени срещу Русия, като Съединените щати се стремят да увеличат натиска върху Москва в навечерието на края на втората годишнина на военната инвазия в Украйна, съобщава Ройтерс. Част от тях са насочени срещу лица, свързани със затварянето на Навални, който почина преди седмица.

САЩ също така ще наложат нови експортни ограничения на близо 100 субекта за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприемат действия за допълнително намаляване на енергийните приходи на Русия, каза Байдън в изявление.

Неговата администрация наложи нови търговски ограничения на 93 субекта от Русия, Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Киргизстан, Индия и Южна Корея за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, според известие на федералното правителство, публикувано в петък. Действието означава, че компаниите ще бъдат поставени в "Списъка на предприятията" на Министерството на търговията, като по същество ще бъдат забранени доставките от САЩ за тях. От изброените нови субекти 63 са от Русия, 16 от Турция, осем от Китай и четири от ОАЕ.

Мерките имат за цел да държат Русия отговорна за войната и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, каза Байдън.
"Тези санкции ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома", заяви американският президент.

Той отбеляза, че новите мерки ще бъдат насочени към лица, свързани с лишаването от свобода на Навални, както и към финансовия сектор на Русия, отбранителната промишлена база, мрежите за доставки и към избягващите санкции на множество континенти.

"Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бие с огромна смелост. Но мунициите му свършват. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи линията срещу безмилостните атаки на Русия, които се извършват с оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея", обясни Байдън в писмено изявление, публикувано преди втората годишнина от началото на руската военна инвазия в Украйна.

"Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния допълнителен законопроект за националната сигурност, преди да е станало твърде късно", подчерта той.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на близо 300 лица и юридически лица, докато Държавният департамент - на над 250, а Министерството на търговията добави над 90 компании към списъка с юридически лица. Това е увеличение от миналата година, когато САЩ наложиха санкции на над 200 физически и юридически лица, докато Департамента по търговия постави под санкции 90 компании за първата годишнина от войната на русия в Украйна.

В изявление на Министерството на финансите на САЩ се посочва, че то е наложило санкции на руската държавната разплащателна картова система, оператор на платежната система "Мир".

Разплащателните карти на системата "Мир" станаха по-важни, след като нейните конкуренти в САЩ спряха операциите си в Русия и техните разплащателни карти, издадени в страната, спряха да работят в чужбина след началото на руската инвазия в Украйна.

"Разпространението на системата "Мир" от правителството на Русия позволи на страната да изгради финансова инфраструктура, която позволява на руските усилия да избегнат санкциите и да възстановят прекъснатите връзки с международната финансова система", се казва в изявлението на Министерството на финансите.

Освен това то подложи на санкции и над дузина руски банки, инвестиционни фирми, фондове за рисков капитал и финтех компании, включително SPB Bank, която е собственост на SPB Exchange, втората по големина фондова борса в Русия, която е специализирана в търговията с чуждестранни акции.

Съединените щати също така насочиха новите санкции към бъдещото производство и износ на енергия от Русия, като допълнително се прицелиха в проекта Arctic-2 LNG в Сибир. През ноември Вашингтон наложи санкции на основен субект, участващ в разработването, експлоатацията и собствеността на мащабния проект, напомня Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ пък наложи санкции на руската корабостроителна компания "Звезда", която според него участва в изграждането на до 15 високоспециализирани танкера за втечнен природен газ (LNG), предназначени за използване в подкрепа на износа на LNG от Arctic-2.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо каза пред репортери, че Министерството на финансите планира да наложи допълнителни санкции по-късно в петък, свързани с ценовия тавана на Г-7 от 60 долара на барел за руския петрол, който според него ще увеличи разходите за Русия да използва остаряла "сенчеста флотилия" от танкери, за да доставя петрол до пазари главно в Индия и Китай.

Съединените щати също така наложиха санкции на организации, базирани в Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан и Лихтенщайн, заради избягването на западните санкции срещу Русия, включително за изпращане на артикули, на които Москва разчита за своите оръжейни системи. Ходът беше насочен и към мрежа, чрез която Русия, в сътрудничество с Иран, придобива и произвежда дронове.

Държавният департамент въведе санкции и срещу трима служители на руската Федерална затворническа служба, които обвини, че са свързани със смъртта на Навални, включително нейния заместник-директор, който, според него, е инструктирал персонала на затвора да упражнява по-сурово отношение към Навални.

Действията на САЩ също бяха насочени към лица, участващи в това, което Държавният департамент нарече насилствено прехвърляне или депортиране на украински деца в лагери, насърчаващи индоктриниране в Русия, Беларус и Крим.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна