Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 18 - 24 февруари 2024

5
Големият таван на Riders on the Storm
Снимка: Drew Smith

Четирима топ алпинисти записаха историческо и дълго чакано изкачване в Патагония. Белгийците Шон Вилануева, Нико Фаврес, Сиб Ванхей и американският фотогаф Дрю Смит осъществиха първото свободно преминаване на култовия маршрут "Riders on the Storm" (1300 м, 38 въжета, 7с+, А3) на Централната кула (2460 м) на Torres del Paine. 

Това се е случило на 9 февруари, след 18 дни на стената. Квартетът стоварва багажа си под стената на 18 януари, като се подготвя да прекара месец в работа по линията, тъй като в Патагония времето обичайно е нестабилно и често експедициите се налага да чакат дни наред прозорец с подходящи метеорологични условия. 

В предишни години са правени няколко опита от топ алпинисти да преминат свободно маршрута, но те не са успявали. Преди 18 години пък Вилануева и Фаврес, заедно с брат му Оливие и Майк Лекомт правят второто преминаване, но то не е свободно. 

Сегашното изкачване е осъществено в стил "team free" (всяко въже е преминато свободно от поне един член на екипа) и е било съпроводено от снежни бури и ветрове със скорост 140 км/ч, а по време на катерене температурите са били под нулата.

Маршрутът "Riders on the Storm" е направен през 1991 г. от петима германци - Курт Алберт, Волфганг Гюлих и Берн Арнолд, Петер Дитрих и Норберт Бец. Тогава те прекарват 6 седмици на стената.

Четиримата на Riders on the Storm
Снимка: Drew Smith

Трагедия се разгира по склоновете на петхилядника връх Аксу в Киргизстан. Известният руски алпинист и неколкократен държавен шампион по алпинизъм Евгений Глазунов загина, след като премина трудната Северна стена на върха по 1000-метровия маршрут на Чаплински. Този път 36-годишният Глазунов е бил с партньор, който е подал сигнала за изчезването му на 16 февруари. Техни приятели организираха спасителна акция, тъй като се оказа, че алпинистът не е имал застраховка. 6 дни по-късно тялото на Глазунов беше намерено. Руският журналист Анна Пиунова съобщи, че той е загинал по всяка вероятност при каменопад и то след като му е оставало само едно въже от линията, за да слезе от стената. 

Евгений Глазунов има редица премиерни изкачвания в характерния за него бърз и лек стил, част от тях - направени соло. До 2018 г. негова свръзка беше брат му Сергей Глазунов, който загина под връх Латок 1 в Пакистан. Тогава в атаката на  седемхилдяника е трябвало да участва по-големият брат - Евгений, но в последния момент е взето решение да тръгне по-малкият - Сергей, който по-късно загива при падане. Неговият партньор в изкачването Александър Гуков остана без инвентар и оцеля след близо седмица на стената, след което беше спасен с хеликоптер.

Северната стена на връх Аксу
Снимка: Сергей Глазунов

Никола Калистрин зае 44 място в Световната купа по ски-алпинизъм в дисциплината "индивидуално" във Вал Мартело, Италия. Маршрутът беше с дължина над 14 200 м и с денивелация около 1500 м. Победиха двамата съпрузи от Франция Ксавие Гаше и Аксел Моларе - Гаше. Свтовната купа продължава със смесената щафета днес, където за първи път участва българският отбор Ивона Михайлова - Никола Калистрин. 

Идната седмица в София ще гостува австрийският топ катерач Якоб Шуберт, който ще бъде гост на откриването на най-голямата зала за катерене на Балканите. 33-годишният Шуберт е 4-кратен световен шампион и 3 пъти носител на Световната купа в дисциплината "трудност", бронзов медалист от Летните Олимпийски игри в Токио, 2020 г. В скалното катерене е преминал най-високата до момента категория на трудност - 9c, като, в същото време, е решил и най-високата категория боулдър проблем - 9A. Срещата с публиката е на 29 февруари, от 17:30, в зала "Балкан", входът е свободен.

Якоб Шуберт
Снимка: Фейсбук страница на Якоб Шуберт

Отборът на България по фрирайд започва втората голяма серия от състезания, в която участват 8 български състезатели, във всички категории. Състезанията са в Швейцария.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени