Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манол Иванов готов за обща кандидатура на опозицията за конгреса на БФС

Манол Иванов
Снимка: БТА

Кандидатът за президент на БФС Манол Иванов говори днес пред журналисти, за да разкаже за срещите си с клубове в страната до момента, както и дали би бил съгласен на съвместна работа с някой от другите претенденти за поста на Борислав Михайлов. Михайлов, който управлява БФС от 17 години насам, подаде оставка през декември 2023-а година заради инциденти по време и след европейската квалификация с Унгария, проведена на 16-и ноември.

Манол Иванов определи себе си, Петьо Костадинов, Димитър Бербатов и Христо Крушарски като кандидати на опозицията, докато смята Георги Иванов-Гонзо и Михаил Касабов за хора на актуалното управление на БФС. Иванов, който е син на легендата на Левски Александър Манолов, има притеснения, че не всички клубове ще участват на предстоящия конгрес от тези, които имат право на глас. Много закъсняват с излъчване на делегатите си, а други пък буквално са дезинтересирани.

Конгресът е насрочен за 15 март (петък) 2024 година и трябва да се проведе в хотел "Маринела" в София.

"Обиколихме доста голяма част от страната. Аз по принцип съм оптимист и винаги във всяко ново начинание влизам с хъс и ентусиазъм. Очаквах по места разговорите да продължат по час или час и половина, но те протекоха по 4-5 часа. Някои дори продължиха в приятелски вечери. Ясно е, че хората имат огромно желание за промяна. Но какво ме озадачи най-много!? Много клубове не знаеха до кога е срока за излъчване на делегати, нито пък до кога е този за издигане на кандидатури. Например вчера ме потърсиха няколко клуба, на които казах, че днес в 17:00 часа изтича срокът за заявка на делегатите. Дали е имало натиск? Аз лично не съм бил свидетел на такъв, но клубовете по места ми разказват: Ами те от БФС като дойдат, започват да ни обясняват как да гласуваме. Много дори мислят и да не идват на Конгреса", каза Иванов.

Също така той допълни, че за разлика от Димитър Бербатов, който би искал да бъде единствено президент, няма чак такива амбиции. Иванов би искал да работи за футбола, като е категоричен, че може да бъде полезен на две или три позиции и медийната публичност не е негова самоцел.

"Ако има предложение ние, които сме така наречената опозиция, да излезем с една обединена кандидатура, аз бих седнал на такива разговори. Защото програмите ни на мене, на Христо Крушарски, на Петьо Костадинов, на Димитър Бербатов, съвпадат на 60-70 процента. Защото съм сигурен, че при кандидатурите на Георги Иванов и на Михаил Касабов ще има насочване на гласове от една посока в друга. Да, бих участвал в единна кандидатура, но зависи точно коя е. Това обаче трябва да стане в оставащите 16-17 дни. Смятам, че с тези хора сме в един отбор, гледаме в една посока. Друг е въпросът всеки от тях дали има капацитет да променят работата в БФС изцяло".

"И докато Димитър Бербатов не се вижда на друга позиция, освен като президент, аз знам как мога да бъда от полза. Смятам, че имам опит и познания, да бъда изключително полезен на 2-3 позиции. И не търся публичност, а искам да работя за благото на българския футбол, каза още бившият изпълнителен директор на Нефтохимик.

Попитан как би очертал другите кандидати, той не прие тази на Георги Градев като такава, която би го привлякла към обединение. Най-вече защото Градев стартира в битката за промяна в българския футбол като част от екипа на Димитър Бербатов, работи там близо година и 8 месеца, след което се отдели.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна