Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите санкции на САЩ срещу Москва застрашават продажбите на руски петрол за Индия

Снимка: Ройтерс

Новите санкции на САЩ срещу Москва заплашват да попречат на продажбите на руски петрол за Индия, която е най-големият купувач на руски морски суров петрол, както и да усложнят усилията на индийските държавни рафинерии да осигурят годишни споразумения за доставки, съобщава Ройтерс, цитирайки три неназовани източника от петролната индустрия, запознати с въпроса.

В петък Вашингтон наложи санкции, за да отбележи втората годишнина от нахлуването на Москва в Украйна и като реакция на смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални. Санкциите са насочени към водещата руска танкерна група "Совкомфлот" (Sovcomflot), която Вашингтон обвини, че е замесена в нарушаване на ценовия таван на Г-7 за руския петрол, както и 14 танкера за суров петрол, свързани със "Совкомфлот".

Източници на Ройтерс казаха, че индийските рафинерии са загрижени, че последните санкции ще доведат до "предизвикателства" при получаването на кораби с руски петрол и биха могли да повишат цените на товарите. Това може да стесни отстъпката за петрола, който се купува от търговци и руски фирми на доставка.

В допълнение, Москва може би трябва да прекара още повече обеми чрез търговци, за да се предпази от по-нататъшен риск от санкции, увеличавайки несигурността, казаха източници от индустрията, които отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса.

Индия рядко купуваше руски петрол преди 2022 г. поради високите транспортни разходи, но сега рафинериите в третата по големина вносителка на петрол в света са големи купувачи, печелейки от по-ниските цени, след като Европа забрани вноса на руски петрол.

Русия стана най-големият доставчик на петрол за Индия през 2023 г. Чрез срочни сделки и покупки на спот пазара южноазиатската държава е внасяла около 1,66 млн. барела на ден руски петрол през 2023 г. в сравнение със средно 652 хил. барела на ден през 2022 г.

Източник от индийското правителство каза за Ройтерс, че Индия ще продължи да купува руски петрол само ако се продава под тавана на цената в несанкционирани кораби. Министерството на петрола на страната не отговори на искането за коментар, отбелязва агенцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени