Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният първенец Сеп Майер на 80 години

Сеп Майер през годините.
Снимка: Колаж FC Bayern Munchen

Легендарният вратар на Байерн (Мюнхен) Сеп Майер ще прекара 80-ия си рожден ден далеч от настоящата турбуленция в бившия му отбор. Световният шампион с Германия от 1974-а отдавна не празнува рождените си дни. Вместо това, той се отправи на пътешествие до остров Мавриций заедно със съпругата си Моника.

Като футболист е пътувал много, "но какво сме видели?. Летища, стадиони, хотели", каза той пред ДПА преди пътуването си. 
Роден и израснал в Бавария, Котаракът от Анцинг, както са го наричали заради неговите рефлекси, скорост и ловкост, е прекарал цялата си кариера в Байерн и е отхвърлил предложения от други грандове.

"Тук е домът на всеки баварец, не може да се промени. В днешно време играчите отиват, където им предлагат повече пари. Ние живеехме със слогана Mia san Mia (Ние сме си ние). Все още следя Байерн след 50 години като играч и като треньор на вратарите. Не се ядосвам дори и отборът да загуби" каза Майер.

Тази година не стартира позитивно за легендата. Първо почина неговият приятел и бивш съотборник Франц Бекенбауер, а след това героят от световното първенство през 1990-а Андреас Бреме, на когото беше треньор в националния отбор на Германия.

"Познавах Франц от 65 години. Запознахме се в младежкия отбор. Заедно празнувахме всеки успех на Байерн. Естествено, пораснахме заедно и ще си останем приятели завинаги", заяви германецът.

Майер беше част от отбора на Байерн, който си спечели промоция за Първа Бундеслига. До днес клубът не е изпадал. С "баварците" е печелил четири пъти германския шампионат и три пъти Купата на европейските шампиони (КЕШ).   


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени