Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният търг на ЕС за съвместни покупки на газ постигна трикратно надвишаване на офертите

Снимка: Ройтерс

Последният търг на Европейския съюз за съвместно закупуване на газ получи оферти от международни фирми за доставка, които надвишиха почти три пъти повече обемите, търсени за покупка, съобщи в сряда Европейската комисия.

Търгът, стартиран по-рано този месец, привлече оферти от международни доставчици за продажба на 97,4 млрд. куб. метра газ за 19 европейски компании-купувачи, които поискаха 34 млрд. куб. метра, се казва в изявление на Комисията.

Европейските купувачи са поискали около 15 млрд. куб. м втечнен природен газ и 18 млрд. куб. м газ, доставен по тръбопроводи.

ЕС стартира механизма за съвместни покупки за своите страни членки през миналата година, една от многото спешни мерки, приети в средата на голяма енергийна криза, причинена от войната в Украйна, която накара Русия да намали доставките за Европа.

Последният търг беше първият, в който компаниите можеха да търсят газ за дългосрочни доставки до октомври 2029 г.

Изпълнителният вицепрезидент на ЕС Марош Шефчович каза, че големият обем оферти за доставка е "забележителен" и показва, че системата на ЕС се е превърнала във функциониращ пазар за синьото гориво, включително сред индустриалните купувачи в Европа, предаде Ройтерс.

Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на източници от индустрията относно това дали компаниите ще използват схемата, ЕС намери през миналата година купувачи, търсещи 42 млрд. куб. м газ - далеч над 13,5 млрд. куб. метра, които Брюксел първоначално имаше за цел да закупи съвместно.

Не е ясно обаче каква част от това търсене е превърнато в твърди договори, отбелязва Ройтерс. ЕС свързва купувачите и продавачите на газ, но не участва в търговските преговори, които следват, като самите компании не са задължени да разкриват, когато подписват сделки.

ЕС е в процес на приемане на законодателство, което ще направи схемата за съвместно закупуване на газ постоянна, предоставяйки на компаниите от ЕС постоянна възможност да купуват съвместно синьо гориво.

Схемата за съвместно изкупуване на газ не може да включва закупуването на руски газ, напомня Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна