Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разследват дали китайските автомобили представляват риск за националната сигурност

Съединените щати започват разследване дали вносът на китайски превозни средства представлява риск за националната сигурност, като могат да бъдат наложени ограничения поради опасения относно "свързаните" автомобилни технологии, съобщи в четвъртък Белият дом, предаде Ройтерс.

Проучването на Министерството на търговията на САЩ е необходимо, тъй като превозните средства "събират големи количества чувствителни данни за своите шофьори и пътници и редовно използват своите камери и сензори, за да записват подробна информация за инфраструктурата на САЩ", се каза в изявлението на Белият дом.

Тъй като превозните средства могат да бъдат "пилотирани или дезактивирани дистанционно", разследването ще разглежда и автономните превозни средства.

"Политиките на Китай могат да наводнят нашия пазар с китайски превозни средства, създавайки рискове за нашата национална сигурност. Няма да позволя това да се случи", се посочва в изявление по въпроса на президента Джо Байдън.

Служители на Белия дом посочиха репортери, че е твърде рано да се каже какви действия могат да бъдат предприети и отбелязаха, че няма решение за потенциална забрана или ограничения за свързани китайски превозни средства. Те също така казаха, че правителството на САЩ има широки законови правомощия и може да предприеме действия с потенциално "голямо въздействие".

От своя страна президентът Байдън нарече усилията "безпрецедентно действие, за да се гарантира, че колите по пътищата на САЩ от страни, предизвикващи безпокойство като Китай, не подкопават нашата национална сигурност".

Ройтерс отбелязва, че има сравнително малко произведени в Китай лекотоварни превозни средства, които се внасят в Съединените щати.

Министърът на търговията Джина Раймондо каза, че администрацията предприема действия, преди те (китайските автомобили) да станат широко разпространени и "потенциално да застрашат нашата поверителност и национална сигурност“.

Китайските производители на електромобили разчитат най-вече на Югоизточна Азия, Близкия изток и Европа като техни най-големи пазари за износ.

Отделно администрацията на Байдън обмисля налагането на нови мита върху произведените в Китай превозни средства и американските служители са изправени пред нов натиск да ограничат вноса на китайски електрически превозни средства от Мексико.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна