Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренски журналист пази първомартенска картичка на 105 години

Снимка: Незабравка Кирова

Преди няколко години журналистът от Силистра Алексей Минев става собственик на колекция пощенски картички, подарени му от близка.

Сред тях открива картичка, изпратена на 1-ви март 1919 г. от с. Айдемир до млад мъж, който по това време е на фронта. Картичката е част от дълга кореспонденция, поддържана между двама влюбени по време на Първата световна война.

Колекцията съдържа около 30 картички – епистоларна кореспонденция, между младо момиче, за което Минев е научил, че е била учителка в Айдемир, и неин възлюбен, войник-картечар в 31-ви Пехотен полк, тогава дислоциран във Варна. 

"Сред тях беше и тази картичка с втъкана в нея мартеница, която девойката е изпратила най-вероятно на своя любим с един много красив, почти поетичен текст", посочи Минев: 

"Перото ми в унисон с моите мисли, които като бисерно звено съставят моите сладки мисли по тебе, се пониса и носи теб, мое мило момче, нежни привети за тоя ден. Лена". 

Червено-белия пролетен символ е запазил и до днес цветовете и красотата си, впечатлен е Алексей Минев и е решен да разчете текстовете и от останалите картички, за да разплете любовната история между младите, защото все още има възрастни хора в селото, които помнят, че някога са имали учителка Лена. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна