Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на промишлената активност в Китай през февруари за пети пореден месец

Общата бизнес активност в Китай стабилизира през февруари в 4-месечен връх благодарение на разширяване на експанзията в сектора на услугите, но при свиване на промишлената активност за пети пореден месец, показват данни на официалната статистика на страната.

Общият PMI индекс стабилизира в януарското ниво от 50,9 пункта (най-високо ниво от септември 2023 г. насам), показват данни официалната китайска статистика.

Индексът на бизнес активността в непромишления сектор (в сферата на услугите) нарасна през февруари до 5-месечен връх от 51,4 пункта спрямо 50,7 пункта в началото на годината, задържайки се  най-важното ниво от 50,0 пункта за 14-и пореден месец.

В същото време обаче икономическата дейност в промишления сектор се сви през февруари за пети пореден месец, отразявайки бавния импулс във втората по големина икономика в света. Съответният промишлен PMI индекс се понижи през февруари до 49,1 пункта от 49,2 пункта през януари, задържайки се трайно под важното ниво от 50,0 пункта (водораздел между свиването и експанзията на бизнес активността) от октомври 2023 г. насам.

Продължаващото влошаване на промишлената активност вероятно ще засили натиска върху властите в Пекин да обмислят допълнителни стимулиращи мерки, като днешните данни са факт само седмица, преди важната китайска парламентарна седмица, на която управляващите ще трябва да обявят целите за растежа на икономиката през настоящата година.

Междувременно резултатите от аналогичното частно проучване на агенциите Caixin и S&P Global, показват известно подобрение на промишлената активност в Китай през февруари, като съответният индекс нарасна до 50,9 пункта от 50,8 пункта през януари - най-високо негово ниво от август 2023 г. и промишлена експанзия за четвърти пореден месец (индекс на важното ниво от 50 пункта).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна