Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с над 1% в началото на март

Петролните фючърси продължават да поскъпват в началото на март с оглед на нов ескалация на напрежението около войната в Газа и преди предстоящото заседание на ОПЕК +.

Новината за вчерашната смърт на над 100 палестинци, докато се опитват да получа хуманитарна помощ край град Газа, сякаш постави под въпроса позитивния изход на течащите преговори за временно примирие между Израел и "Хамас". Подобно мнение изрази снощи и президентът на САЩ Джо Байдън.

Липсата на споразумение пък означава, че ще продължат и атаките на йеменските хути по кораби в Червено море, което повишава рисковата премия, калкулирана в цените на петрола.

В същото време се засилват очакванията, че на срещата в началото на март картелът ОПЕК + може да удължи досегашното доброволно съкращаване на производството и през второто тримесечие на 2024 г.

Всички това допринася за продължаващо поскъпване на петрола и през днешната търговия, след като цените на "черното злато" приключиха "на зелено" през февруари за втори пореден месец.

Към 16.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 1,65% към 83,25 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI поскъпват с близо 2%, доближавайки нивото от 80 долара за барел за пръв път от началото на ноември 2023 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Очаква се в началото на март производителите от ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, известни общо като ОПЕК+, да удължат досегашното споразумение за намаляване на производството поне до срещата на министерско ниво през юни.

През ноември 2023 г. страните-членки на ОПЕК+ се съгласиха на доброволни съкращения на петролното производство с общо около 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2024 г., като Саудитска Арабия удължи доброволното си съкращаване от 1 млн. барела на ден.

Но нарастващото предлагане на петрол от страните извън ОПЕК и продължаващите притеснения относно икономическите перспективи пред Китай могат да предотвратя едно по-рязко поскъпване на петрола.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени