Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 25 февруари - 3 март 2024

Новата зала
Снимка: Balkan Climbing

Никола Калистрин зае 40 място в първия старт от Световната купа по ски-алпинизъм в Шладминг, Австрия в дисциплината “скоростно изкачване”. Победител при мъжете стана швейцарецът Реми Боне, а при жените - Сара Драйер от домакините. 

Петима карачи от отбора на България по фрирайд участваха в състезание 3 звезди в Нендаз, Швейцария. От екипа им посочиха, че с представянето си Симеон Павлов и Боряна Ангелова са дали сериозна заявка за четиризвездното състезание, което се проведе седмица по-късно, на 2 март, на същото място, а часове преди старта стана ясно, че организаторите са поканили и Теодора Илиева. В 3-звездното състезание тя зае 14 място, Боряна Ангелова стана шеста, а Симеон Павлов - 29-и. В състезанието на 2 март райдърите се спускаха от връх Mont Gond, като стартът беше на 2660 м надморска височина, а склонът, по който бяха оценявани - с 390 м денивелация. Теодора Илиева успя да се пребори за 6 място, което е най-доброто й постижение на четиризвездно състезание. Симеон Павлов зае 15 място, а Боряна Ангелова - 19. Следвашият старт за отбора е на 8-10 март, в Банско.

В София заработи новата катерачна зала, чиито създатели обявиха, че е най-голямата на Балканите, а единият от тях я нарече на церемонията по откриването и “най-хубавата в света”. В основата на проекта стоят двама от треньорите на националния отбор по спортно катерене - Ивайло Радков - Фазата и Георги Пенев. Те имат опит с лагерите на националите в различни зали в Европа и по света, и са предвидили необходимите условия за тренировки на катерачи с всякакво ниво - от начинаещи до световни атлети. Един такъв атлет посети новата зала в деня след откриването й по покана на организаторите - Якоб Шуберт има всички шансове да стане тази година новият олимпийски шампион на Игрите в Париж. Той вече има бронз от Олимпиадата в Токио, както и няколко световни титли. Лентата на зала “Балкан” беше прерязана от вицепремиера Мария Габриел. Демонстрации бяха направени от имена в българското катерене и алпинизъм като Кънчо Долапчиев и Николай Петков, както и от двама от най-силните в момента млади състезатели - Николай Русев и Александра Тоткова.

Двама от италианския клуб “Паяците от Леко” Матео дела Бордела и Джакомо Маури заминаха за Патагония. Тяхната цел е да опитат няколко линии в района на емблематичния връх Cerro Torre в годината, в която се навършват 50 години от неговото първо изкачване. Дела Бордела е бил вече 3 пъти на Серо Торе, единия път - по премиерен маршрут. Пред Planetmountain италианецът обяснява, че се отправя натам в края на летния за южното полукълбо сезон, тъй като през декември е станал баща за втори път и се е наложило да пропусне най-подходящия за експедицията момент. Освен това, чрез късното си отпътуване той се надява да пропусне виоските температури, които през последните години са голям проблем не само за Патагония и засилват още повече лавинната опасност. Неговият партньор Джакомо Маури е на 24 години и за първи път ще бъде на експедиция с Матео дела Бордела, който е един от най-опитните в момента “паяци”. Изглежда той има големи надежди за Маури, тъй като обяснява, че преди да заминат за Патагония са направили пробно катерене на голяма стена и вместо за едно денонощие, са изкатерили линия 1100 м, с трудност 7b+ в Тичино, Швейцария за 8 часа. Преди това пък Маури е преминавал историческия маршрут “Eternal Flame” на Безименната кула Транго в Пакистан.

Още една силна експедиция започна в Патагония - на Томас Хубер, Джон Грифин и Тад МакКреа. Като за начало, тримата изкачиха връх Фицрой по маршрута "Californiana".

Швейцарецът Роберто Делоренци и испанката Лиде Урестаразу победиха в първия кръг от Световните серии по скайрънинг за Сезон 2024. Началото беше дадено в испанския остров Ла Палма, с трасе с дължина 29 километра и 2200 м положителна денивелация. Делоренци го измина за 2 часа и 31 минути, а Урестаразу - за 3 часа и 4 минути.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени