Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от най-красивите книжарници в света е в Буенос Айрес

Аржентинците са четяща нация! В автобусите и метрото пътниците не са забили поглед в мобилните си телефони, а в книги или списания. В ресторантите и кафенетата е прието да оставиш вестника си на масата – за следващия посетител. А в книжарниците никой не прави забележка на хората, които използват магазина за безплатна библиотека, където да почетат на воля.

След всичко казано по-горе, предполагам, няма да се учудите, че в Буенос Айрес се намира една от най-красивите книжарници в света, според класацията на авторитетното британско издание Guardian.

Зад El Ateneo Grand Splendid се крият две названия. Атенео – е името на магазина за книги, а Гранд сплендид – на бившия театър, в който вече царстват четивата.

Зданието е проектирано за представяне на пиеси пред 1050 зрители. Архитекти са братята Перо и Торес Арменге. В интериора могат да бъдат забелязани елементи, които олицетворяват радостта от настъпилия мир след Първата световна война – в географски смисъл твърде отдалечена от Аржентина, но изключително близка до много от нейните жители, емигранти от Европа, вкл. и доста българи.

Година по-късно преоборудват залата и като киносалон, което позволява да редуват "живите" представления с артисти и първите говорящи филми. Постепенно новото по-масово изкуство изтласкало сценичното и театърът се превърнал в елегантна кинозала. Преди да се превърне в огромен книжен хъб, сградата е имала различни превъплъщения: място за записи на концерти, репетиционна, радиостанция…

През 2000-та година Grand Splendid става част от търговска верига в партньорство с издателство. Новите собственици се захващат с мащабна реконструкция. Архитектът Фернандо Манзони успява да запази духа културното средище, въпреки че монтира ескалатори между етажите. Преустройството му отнема три години и струва три милиона долара. Креслата за зрителите са заменени от книжни лавици, на сцената е разположено уютно кафене, където  посетителите на книжарницата могат да пийнат нещо, четейки с часове и дори да хапнат.

От предишната декорация са съхранени непокътнати дърворезбите, фреските на тавана от известния италиански художник Назарено Орланди. Те са изработени по специална технология: рисунка с маслени бои върху платно, което след това е залепена върху купола. Също така – прекрасната театрална завеса и характерното осветление с изящни бронзови аплици. В бившите ложи, с оригиналните месингови парапети, се настанени удобни дивани за кратък отдих от обикалянето по етажите. Външният изглед на сградата не може да бъде причислен към конкретен стил. Влиянията от различните исторически периоди между двете световни войни са довели до приятна за окото еклектика.

Повече от един милион души посещават El Ateneo Grand Splendid годишно. Мястото не е първо в списъка от забележителности, където да се отбият туристите, но все повече от тях го включват в обиколките си. Жителите на Буенос Айрес пък наминават не само за нова книга или списание, ами си уговарят срещи, четат и дори работят сред вдъхновяващата атмосфера.


Сградата отваря врати, когато Буенос Айрес е процъфтяващ търговски център и пристанище, а напливът от имигранти, особено от Европа, спомага за създаването на богат културен живот. Тогава се заражда и тангото. Подобно на останалата част от луксозния квартал "Реколета" тук се усеща както европейско влияние, така и латиноамерикански привкус – дружелюбен персонал, вкусно кафе и спокойствие.

Когато си купите книга, не забравяйте да помолите служителя за стикер на книжарница El Ateneo Grand Splendid. Можете да го залепите на томчето, за да ви напомня за вашето посещение в Буенос Айрес.


Снимки: Магдалена Гигова


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна