Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за Газа приключиха без пробив, крайният срок за начало на примирие наближава

Израелски войници в Ивицата Газа.
Снимка: Ройтерс

Преговорите между ислямисткото движение "Хамас" и посредници в Кайро приключиха без пробив днес, като само няколко дни остават да се прекратят боевете навреме за началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде Ройтерс.

Басем Наим, високопоставен представител на "Хамас", заяви, че радикалното движение е представило предложение за примирие пред посредниците по време на двата дни преговори и сега очаква отговор от израелците, които не участваха в разговорите в египетската столица.

"Нетаняху (премиерът на Израел – б.р.) не иска да постигне споразумение и топката сега е в полето на американците да го натиснат за сделка", каза Наим пред Ройтерс.

В Израел все още няма публични коментари за преговорите в Кайро.

Източник е заявил пред Ройтерс по-рано, че Израел стои настрана, тъй като "Хамас" е отхвърлил искане да предостави списък на всички заложници, които все още са живи. Наим каза, че това е невъзможно без първо да има примирие, тъй като заложниците са разпръснати в зоната на военни действия и се държат от различни групи.

Разговорите в Египет бяха смятани за последна пречка за постигане на първото по-голямо примирие – 40-дневно прекратяване на боевете, по време на което десетки заложници ще бъдат освободени и в Газа ще бъдат изпратени помощи, за да се избегне настъпващият глад пред Рамазана, който започва следващата седмица.

Вашингтон, който е най-близкият съюзник и посредник в преговорите за примирие, обяви, че одобрена от Израел сделка вече е на масата и от "Хамас" зависи да я приеме. Палестинското радикално движение оспорва това като опит да се отклони вината от Израел, ако преговорите се провалят без сделка.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени