Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на бизнес активност в еврозоната през февруари, но при сигнали за възстановяване

Икономическата активност в еврозоната продължи да се свива през февруари, но достигна 8-месечен връх, като има сигнали за възстановяване, след като бизнес дейността в сферата на услугите успя да нарасне за пръв път от юли 20223 г. насам, показват окончателни данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през февруари до 49,2 пункта от 47,9 пункта през януари, докато предварителни данни бяха за по-сдържано подобрение до 48,9 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от юни 2023 г. насам, като той вече започва да се приближава до важната бариера от 50 пункта - водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

Това е индикатор, че икономиката на еврозоната е близо до стабилизация благодарение на сектора на услугите, където бизнес активността нарасна през февруари за пръв път от юли 2023 г.

Притокът на нови поръчки спадна най-слабо от миналия юни, докато темпът на растеж на заетостта достигна 7-месечен връх. Що се отнася до цените, инфлацията на производствените разходи и на цените на изхода на предприятията отбелязаха растеж през февруари.

Бизнес доверието за следващите месеци обаче се подобри през февруари за пети пореден месец.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


В края на миналата седмица (1-ви март) бяха представени окончателните данни за промишления PMI индекс, като той се понижи слабо до 46,5 пункта от 10-месечни януарски връх от 46,6 пункта, но остана под важното ниво от 50 пункта за 20-ти пореден месец, което потвърждава трайното свиване на този важен за европейската икономика сектор.

Днес бяха оповестени окончателните данни за активността в сферата на услугите, като съответният PMI индекс през февруари нарасна до 50,2 пункта от 48,4 пункта месец по-рано, достигайки 7-месечен връх и излизайки на позитивна територия (над нивото от 50 пункт) за пръв път от средата на миналата година, тъй като търсенето се стабилизира, а новият бизнес се сви с по-бавни темпове. По-стабилните резултати в продажбите бяха придружени от по-силен ръст на заетостта в сектора на услугите, като темпът на създаване на работни места се ускори до 8-месечен връх.

Сред най-големите икономики в блока солидна общата икономическа експанзии се наблюдава в Ирландия и Испания, докато Италия отбеляза скромен растеж, а на другия полюс са Франция и Германия, където бизнес активността продължава да се свива.

"Може да се окаже, че секторът на услугите бележи по-добър старт през 2024 г. от очакваното. Икономическата жизненост в сектора на услугите в еврозоната произтича предимно от юга. Испания и Италия отбелязаха съответно шестия и втория пореден месец на нарастваща активност в сектора на услугите, за разлика от Германия и Франция, където свиването продължи. Въпреки това, обща тема сред четирите най-големи икономики в еврозоната са стабилни темпове на наемане от страна на работодателите", отбеляза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която финансова институция участва в проучването.

"Докато Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за заседанието си на 7 март, светлината на прожекторите пада върху разгорещените дискусии около времето за намаляване на лихвените проценти. В това отношение проучването на PMI дава два важни сигнала. Първо, цените на продукцията в сектора на услугите продължават да растат с ускорени темпове, основно подхранвани от растящите заплати. Второ, неочаквано силната ценова сила, демонстрирана от доставчиците на услуги на фона на муден икономически климат и прогноза за икономически растеж в еврозоната от под 1% ръст за 2024 г. Това засилва опасенията относно потенциалната поява на инфлационна спирала между заплати и цени и на икономическа стагфлация (слаб икономическа растеж при упорита инфлация), особено в светлината на постоянния структурен недостиг на работна ръка, който застрашава производителността. Тези от ЕЦБ, които се застъпват за намаляване на лихвите на по-късен етап, могат да намерят подкрепа в констатациите на последното PMI проучване", коментира още Сайръс де ла Рубия.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени