Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно понижение на производствените цени в ЕС при по-солиден спад в България

Индустриалните производствени цени в еврозоната и в целия ЕС се понижиха през януари 2024 г. за трети пореден месец, показват последни данни на европейската официална статистика Евростат.

В България промишлените цени отбелязаха един от най-сериозните спадове в рамките на съюза, според данните на Евростат.

Индустриалните производствени цени в ЕС се понижиха през януари с 0,9% спрямо декември 2023 г., когато се свиха с 0,8%, а в рамките на еврозоната отбелязаха спад с 0,9% за втори пореден месец.

Най-голям спад на месечна база отбелязаха индустриалните производствени цени в Словакия (понижение с цели 14,3%), Полша (с 3,0%), Австрия (с 2,2%) и Люксембург (с 2,0%), докато най-силен ценови растеж пък беше отчетен в Естония (повишение с 5,3%), Ирландия (с 4%) и Чехия (с 2,4%).

Графики на индустриалните производствени цени в ЕС и еврозоната


Промишлените цени в България се свиха през януари с 1,8% спрямо последния месец на 2023 г., когато се пкнижиха с 0,4%, намалявайки за трети път през последните четири месеца, като само четири други членки на ЕС отчетоха по-голям спад от този в нашата страната, показват данните на Евростат.

Спрямо януари 2023 г. производствените цени в еврозоната се понижиха през януари с 8,4% след спад с 10% месец по-рано, а в рамките на целия ЕС спадна с 8,6% след понижение с 1-,7% през декември 2023 г.

На годишна база индустриалните производствени цени в България се свиха през януари със 17,8% след спад с 19,8% през декември 2023 г., като по-голям спад беше отчетено единствено в Ирландия (понижение с 21,5%).

Това представлява понижение на промишлните цени в нашата страна на годишна база за тринадесети пореден месец.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени