Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските федерации по шахмат не постигнаха обединение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата в Министерството на младежта и спорта за обединение на българския шахмат завърши без особено сближаване между страните.

Инициираната от министър Димитър Илиев дискусия между представителите на лицензираната от ММС Българска федерация по шахмат 2022 и приетата за член на международната (ФИДЕ) и европейската (ЕШС) федерация Българската спортна федерация по шахмат премина в по-голямата си част в излагане на аргументите на двете страни защо те трябва да получат предимство в спора помежду им, но без да бъдат направени реални стъпки и отстъпки към край на продължаващото вече повече от седем години разединение в шахматната общност.

Единственото, за което БФШ 2022 в лицето на избраната за председател доц. д-р Венета Петкова и председателят на БСФШ гросмайстор Милен Василев постигнаха съгласие, бе да се сформират контактни групи от по трима души, които да започнат работа в търсене на желаното обединение. Тяхната работа, както посочиха двете страни и министър Илиев, ще "започне в най-кратки срокове", но без да бъдат фиксирани конкретни дати.

"И по време на самата среща се видя, че има достатъчно много поводи за разединение. Връщаме ли се обаче назад, няма да има добро решение. Моят апел е към двете организации е да се търси как да се върви напред в обща посока. Темата е от изключително голямо обществено значение, касае спорт, който българите много обичаме, така че се надявам в скоро време да излезем с някакво положително решение на казуса", коментира министър Илиев пред репортери след края на заседанието, на което присъства и Набие Кабак, която е председател на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

"Оптимист съм и вярвам, че разумът ще надделее и ще се намери такова решение, защото крайната цел е нещо много по-голямо от тези две страни, които спорят. Сближаващата линия трябва да е тази българските спортисти да могат да участват както на национални, така и на международни първенства", добави още Илиев.

"Нашата роля в момента е да бъдем медиатори, защото не е наш ангажиментът федерациите да се обединят. Нашата цел е спортистите ни да получат необходимото спокойствие и подготовка и да бъдат обезпечени за участието си в националните и международните турнири", каза Кабак.

По време на самата среща бяха обсъдени различни варианти, в които може да се случи обединението - под шапката на БФШ 2022, под на тази на БСФШ, като бе коментиран и вариантът за създаване на изцяло нова федерация, който обаче бързо бе отхвърлен като нереалистичен.


Според плана на БФШ 2022 обединението е възможно чрез сливане между двете федерации под шапката на лицензираното дружество, зад което да застане Министерството на младежта и спорта, което от своя страна да бъде гарант пред ФИДЕ и ЕСШ за това, че е постигнато обединение. При този вариант доц. д-р Петкова каза, че е готова да даде съпредседателска позиция на гм Василев.

От БСФШ обаче посочиха, че така се рискува България да загуби отново членството си в двете структури, което ще направи невъзжно участието на българските шахматисти на международно ниво.

Планът на Василев пък предвижда изземане на лиценза на БФШ 2022 от страна на министерството, като той попада у БСФШ. При доброволно отказване от страна на БФШ 2022 гм Василев каза, че е готов да даде на доц. Петкова да бъде заместник-председател на БСФШ, да вкара двама свои представители в Управителния съвет и да администрира провеждането на целия национален календар.
Доц. Петкова обаче посочи, че зад нея стоят близо 70 клуба, които не са готови да свалят доверието си от нея, а така няма да има и равнопоставеност. Министър Илиев допълни, че той няма правомощията да взема решения от подобен характер.

Все пак министър Илиев увери, че при всяко положение правителството ще подкрепи финансово една обединена шахматна федерация. Той обаче каза, че няма да публикува одита за това как БФШ 2022 е получила лиценз от ММС през 2022 година, тъй като според него не е ползотворно връщането назад към миналото.

"Това ни дърпа назад. Зачеркнете личното и гледайте голямата картина. Нека има обединение и разединение", призова преди приключването на срещата министър Илиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени