Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: Прогнозната инфлация в еврозоната достигна целта от 2% точно преди заседанието на ЕЦБ

Членовете на Европейската централна банка, които предстои да се срещнат във Франкфурт в четвъртък, 7-и март, могат да се успокоят, тъй като според последната прогноза на Блумбърг инфлацията в еврозоната вече е достигнала важното целево ниво от 2 на сто.

Измерителят, съставен от Bloomberg Economics, включващ 32 променливи, вариращи от безработица до разходи за енергия, току-що достигна 1,95% след данните от по-рано на Евростат за спад на цените на производител през януари, които също са заложен в модела на Блумбърг.

Такъв спад в основния темп на инфлация за март, ако се материализира, би отбелязал драстична промяна спрямо 2,6% през февруари.

Естеството на измерителя на Блумбърг - Nowcast предполага, че все още е вероятно да има известни колебания, тъй като през следващите седмици ще постъпят допълнителни данни, а такива измервания също са изпълнени с несигурност. Един елемент, който не може да бъде обхванат директно, са услугите – част от кошницата с потребителски цени, която централните банкери наблюдават отблизо.

Въпреки това, резултатът на измерителя илюстрира как преценка на членовете  на ЕЦБ кога да намалят лихвените проценти навлиза в по-фино балансирана фаза. Европейските централни банкери се събират в сряда в навечерието на решението за паричната и лихвена политика на ЕЦБ в четвъртък, което ще бъде следено внимателно от инвеститори и анализатори за възможни сигнали кога ще започне понижаването на евролихвите.

Данните за цените на производител във вторник показаха спад от 0,9% през януари спрямо аналогичното понижение през декември 2023 г., както и спад с 8,6% спрямо година по-рано.

Андрей Сокол от Bloomberg Economics, който разработи Nowcast, коментира, че спадът на прогнозния инфлационен показател е забележителен.

"Това голямо движение е доста необичайно, особено в началото на месеца", посочи той за Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени