Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на руското разузнаване: Навални почина от естествена смърт!

Началникът на руското разузнаване Сергей Наришкин
Снимка: БТА

Началникът на руското разузнаване настоя, че опозиционният лидер Алексей Навални е починал от естествена смърт.

Навални е починал в затвора

Коментарите му изглежда отразяват усилията на Кремъл да успокои международното възмущение от смъртта на най-яростния враг на президента Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване, направи това изявление в интервю, излъчено по руската държавна телевизия. Той не назова причината за смъртта на Навални в отдалечена арктическа наказателна колония, нито пък даде други подробности.

"Рано или късно животът свършва и хората умират… Навални е починал от естествена смърт", добави Наришкин.

Навални почина на 16 февруари в Наказателна колония №3 в град Харп, в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 километра североизточно от Москва, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Руските власти все още не са обявили официално причината за смъртта му, затова и много западни лидери обвиниха за нея Путин - обвинение, което Кремъл гневно отхвърли, отбелязва АП.

Наришкин каза още, че коментарите на френския президент Еманюел Макрон за евентуалното изпращане на войници на НАТО в Украйна тласкат света към ръба на ядрена война.

Миналата седмица Макрон повдигна темата за възможността европейските страни да изпратят войски в Украйна, въпреки че предупреди, че на този етап няма консенсус.

"Това показва високата степен на безотговорност на европейските лидерите днес, в случая - на президента на Франция", заяви директорът на руската разузнавателна агенция.

"Това, разбира се, е тъжно да се види, да се наблюдава и да разберем, че способността на настоящите елити в Европа и Северния Атлантик да водят преговори е на много ниско ниво. Все по-рядко се случва те да демонстрират изобщо някакъв здрав разум. Но тези изявления са изключително опасни. Те вече ни водят до ръба на ядрена война", добави Наришкин.

На погребението на Навални - "Не на войната" и "Не се страхуваме"

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна