Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Хънт: Британската икономика се очаква да нарасне с 0,8% през 2024 г.

Инфлацията в страната ще спадне под 2% "само след няколко месеца"

Британският министър на финансите Джеръми Хънт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се британската икономика да нарасне с 0,8% тази година, след като тя влезе в рецесия през втората половина на 2023 г., заяви министърът на финансите Джеръми Хънт при представяне пред парламента на бюджета за новата фискална година, позовавайки се на последните прогнози на Службата за бюджетна отговорност (OBR). 

През миналия ноември OBR прогнозира, че БВП на Обединеното кралство ще нарасне с 0,7% през 2024 г.

Хънт също така посочи, че OBR прогнозира ускоряване на икономическия растеж догодина с 1,9% и с 2,0% през 2026 г. Новите прогнози са по-добри от предишните очаквания за растеж от 1,4% през 2025 г. и от 2% през 2026 г.

Финансовият министър също така цитира прогнозите на Службата за бюджетна отговорност за понижаване на инфлацията в страната под целевото ниво от 2% "само след няколко месеца". 

При представянето пред Камарата на общините на бюджета на Обединеното кралство за новата финансова година, Джеръми Хънт разкри, че разкри, че ще има "постоянни намаления на данъците", за да помогне на домакинствата в страната.

По време на речта си Хънт отбеляза, че спадът на инфлацията от връх от над 11% означава, че "вече можем да помогнем на домакинствата не само с временна подкрепа за разходите за живот, но и с постоянни намаления на данъците".

Той уточни, че срокът за изплащане на кредитите ще бъде увеличен от една на две години, а Фондът за подпомагане на домакинствата ще остане на сегашното ниво за още шест месеца.

Освен това замразяването на митата върху алкохола ще бъде удължено до февруари 2025 г., докато замразяването на митата върху горивата ще бъде удължено с още 12 месеца. Той каза още, че прагът за регистрация по ДДС ще бъде увеличен от парил на 90 000 паунда.

Хънт обеща да запази планирания растеж на ежедневните публични разходи на 1% годишно в реално изражение, противно на някои очаквания, че това целево ниво ще бъде намалено.

Британският финансов министър каза, че ще бъдат намали ставката на социалноосигурителните вноски, плащани от милиони работници, за втори път в рамките на по-малко от четири месеца преди националните избори, очаквани по-късно тази година. Хънт посочи, че правителството ще намали националните осигурителни вноски с 2 процентни пункта за служителите и самостоятелно заетите лица.

Британските власти също така ще реформират системата си за необлагаеми спестявания за физически лица, за да въведе допълнителна надбавка, която ще насърчи инвестициите в листвани на Лондонската борса компании, посочи той. Новата т.нар. "британска ISA" или индивидуална спестовна сметка, ще позволи на хората да инвестират необлагаеми с данъци  25 000 паунда в акции на Обединеното кралство, добавяйки 5 000 паунда към сумата, разрешена съгласно съществуващите ISA, каза финансовият министър. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени